Lyhyet

Lihavuus voi heikentää rintasyöpäpotilaan ennustetta – myös painonmuutokset saattavat vaikuttaa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Rintasyövän ennuste näyttäisi olevan huonompi, jos potilas on ollut lihava ennen diagnoosia. Myös vyötärölihavuus liittyy heikompaan ennusteeseen.

Tiedot käyvät ilmi European Journal of Epidemiology -lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa 13 000:ta rintasyövän sairastanutta naista seurattiin keskimäärin vajaat yhdeksän vuotta diagnoosista.

Tulosten perusteella naisen riski menehtyä seurannan aikana oli tasaisesti sitä suurempi, mitä korkeampi hänen painoindeksinsä oli ollut ennen sairastumista.

Vyötärölihavuus liittyi puolestaan 23 prosenttia suurempaan riskiin menehtyä seurannan aikana. Tämä havaittiin riippumatta naisen painoindeksistä.

Diagnoosin jälkeen havaittu huomattava lihominen, mutta myös merkittävä laihtuminen, liittyivät kummatkin suurempaan riskiin menehtyä rintasyöpään tai muihin syihin. Tältä osin tulosten tulkinta on hankalaa, sillä painonmuutokset voivat johtua monesta syystä, muun muassa pahanlaatuisesta syövästä tai syöpähoidoista.

Tulokset ovat samansuuntaisia aikaisempien havaintojen kanssa ja viittaavat lihavuuden ja vyötärölihavuuden heikentävän rintasyöpäpotilaiden ennustetta. Lihavuuden vähentäminen ja liikakilojen laihduttaminen todennäköisesti vähentäisivätkin rintasyövästä johtuvia kuolemia.

Rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 5 000 suomalaisnaista, mikä tekee siitä yleisimmän naisten syövän Suomessa. Noin 90 prosenttia potilaista on hengissä vielä viiden vuoden kuluttua, ja valtaosa paranee hoitojen avulla kokonaan. Maailmanlaajuisesti rintasyöpään sairastuu noin 2,3 miljoonaa naista joka vuosi.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje