Lyhyet

Nopea sydäniskurihoito parantaa julkisella paikalla sydänpysähdyksen saaneen ennustetta huomattavasti

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Julkisella paikalla sydänpysähdyksen saavat jäävät henkiin ja toipuvat todennäköisimmin, jos he saavat pikaisesti sydäniskurihoitoa. Parhaat tulokset nähdään potilailla, jotka saavat sivullisen maallikon apua jo ennen kuin ammattilaiset saapuvat paikalle.

Tuoreen tutkimuksen perusteella maallikon sydäniskurihoitoa saaneet pystyivät vuoden kuluttua elämään kotonaan ilman apua ja olivat palanneet töihin selvästi todennäköisemmin kuin potilaat, joiden sydämen tahti korjattiin sydäniskurilla vasta ensiapuhenkilöiden tai ambulanssin saavuttua. Potilaiden terveydentila oli parempi myös muilla mittareilla arvioituna.

Potilaat saivat apua keskimäärin 5 minuuttia nopeammin, jos sydäniskurihoitoa antoi paikalla ollut sivullinen, mikä selittää paremmat tulokset.

Tulokset tukevat näyttöä julkisilla paikoilla olevien sydäniskureiden hyödyistä ja kannustavat lisäämään niitä entisestään. Laitteet ovat suurelta osin automaattisia ja neuvovat käyttäjää, joten maallikoiden ei pidä pelätä niihin tarttumista.

Tutkimukseen osallistui 1 500 sydänpysähdyspotilasta, jotka olivat sairastuneet muualla kuin sairaalassa ja olivat vielä hengissä vuoden myöhemmin. Potilaista 88 prosenttia sai sydäniskurihoitoa ambulanssin saavuttua, 11 prosenttia ensiapuhenkilöltä ja vain 1 prosentti sivulliselta maallikolta.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Heart-lehdessä.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje