Lyhyet

Nuori vuokratyöntekijä joutui työtapaturmaan – tuomiot työnjohtajille

| Teksti: Helinä Kujala

Purkutyössä sattunut työtapaturma toi kahdelle työnjohtajalle tuomion työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Sekä rakennustyön päätoteuttajan vastaava työnjohtaja että aliurakoitsijan työnjohtaja saivat 30 päiväsakon rangaistuksen.

Kymenlaakson käräjäoikeuden tuomio koskee Kouvolassa vuonna 2021 sattunutta työtapaturmaa. Kaksi vuokratyöntekijää oli ollut purkamassa lämmityskattilan kennoa. He olivat siirtäneet 70–80 kilon painoista kennoa, joka oli metallikehikon päällä. Tarkoituksena oli lohkoa kennoa pienempiin osiin. Kun he olivat siirtäneet lohkoa käsin, se oli luiskahtanut paikoiltaan ja toisen työntekijän sormet olivat jääneet puristuksiin lohkon ja metallikehikon väliin.

Molemmat työntekijät työskentelivät aliurakoitsijana toimineen yhtiön työnjohdon alaisuudessa. Loukkaantunut työntekijä oli nuori, ja hänellä oli vain vähän kokemusta purkutyöstä.

 

Työn turvallisuuden suunnittelussa oli puutteita

Käräjäoikeus katsoi päätoteuttajan vastaavan työnjohtajan laiminlyöneen velvoitteitaan. Työmaan vaaroja ei ollut arvioitu eikä purkutyötä ollut kirjallisesti tai muutenkaan suunniteltu turvalliseksi.

Loukkaantunut työntekijä oli mielestään saanut riittävän perehdytyksen. Hän oli keskustellut aliurakoitsijan työnjohtajan kanssa, miten työ tulee tehdä, ja häntä oli ohjeistettu käyttämään työkaluja. Työnjohtajan mukaan työntekijät olivat muuttaneet työmenetelmää ilmoittamatta hänelle.

Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, ettei asianmukainen perehdyttäminen ollut mahdollista, koska työmaan vaaroja ei ollut arvioitu eikä kirjallisia turvallisuussuunnitelmia laadittu. Aliurakoitsija ei ollut perehdyttänyt vuokratyöntekijää riittävän tarkasti työmaalle.

Jos turvallisuutta koskevia suunnitelmia ei ole tehty, niitä ei voi myöskään panna täytäntöön eikä turvallisuutta voi seurata määräysten edellyttämällä tavalla.

– Monet suunnitelmat ovat työturvallisuusmääräysten mukaan nimenomaan päätoteuttajan vastuulla, huomauttaa työsuojelun lakimies Reeta Holmi Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 26.6.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje