Lyhyet

Oikeus hylkäsi tikasturmasta nostetut syytteet

| Teksti: Helinä Kujala

Sähköasentajien kärkimiehenä toiminut työntekijä putosi A-tikkailta rakennustyömaalla Lappeenrannassa. Hän käytti tikkaita päästäkseen raitisilmakammioon alakautta, vaikka sinne olisi pitänyt mennä yläkautta. Putoamissuojausta ei ollut käytössä.

Käräjäoikeus hylkäsi päätoteuttajan ja aliurakoitsijan edustajia vastaan nostetut syytteet epäillyssä työturvallisuusrikoksessa. Myös yhteisösakkovaatimukset yhtiöitä kohtaan hylättiin. Käräjäoikeus katsoi, että tapahtuma oli ennalta-arvaamaton eikä työnantaja olisi voinut vaikuttaa siihen. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työmaan urakoitsijapalaverissa oli ollut puhetta raitisilmakammioon menemisestä yläkautta, mutta tieto ei ollut mennyt työntekijälle. Hän oli ryhtynyt tehtävään omatoimisesti töitä edistääkseen, jo ennen kuin työvaiheen ajankohta oli käsillä. Kukaan päätoteuttajan tai aliurakoitsijan edustajista ei ollut tiennyt hänen ryhtymisestään kyseiseen työhön.

Työpaikalla oli arvioitu haitta- ja vaaratekijöitä ja riskejä oli poistettu. Putoamisriski oli tunnistettu ja valvonnan järjestämisestä huolehdittu. Lisäksi käräjäoikeus perusteli syytteen hylkäämistä muun muassa sillä, että työntekijällä oli pitkä työkokemus ja hän oli suorittanut työturvallisuuskortin sekä saanut työmaan turvallisuuteen perehdytystä ja ohjeistusta.

– Riskiä voidaan pitää epätavallisena, ennalta-arvaamattomana tai poikkeuksellisena, jos muun muassa huolellisesta ja asianmukaisesta vaarojen ja riskien arvioinnista huolimatta riski on jäänyt tunnistamatta. Ennalta-arvaamattomuus arvioidaan aina tapauskohtaisesti, kertoo työsuojelun lakimies Anna-Maija Heino Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 16.9.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje