Lyhyet

Omakotitalon rakennuttajalle tuomio työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Omakotitaloa rakentanut työntekijä loukkaantui pudottuaan välipohjan aukosta ensimmäisen kerroksen lattialle. Tapaturmaa tutkiessaan työsuojeluviranomainen havaitsi, että rakennustyömaalla ei ollut tehty putoamissuunnitelmaa eikä huolehdittu putoamissuojauksen toteuttamisesta. Työmaalle ei ollut myöskään nimetty pätevää vastuuhenkilöä, eikä siellä ollut valvottu työn ja työolojen turvallisuutta.

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi omakotitalon rakennuttajana toimineen yksityishenkilön 17 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Hän ei ollut nimennyt työmaalle pääurakoitsijaa tai pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa, joten hän oli itse vastuussa yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajan työturvallisuusvastuista. Lisäksi hän vastasi työnantajan roolissa palkkaamiensa kahden työntekijän työturvallisuudesta.

Tapaturmapäivänä työntekijät olivat työskennelleet talon toisessa kerroksessa. Välipohjassa oli ollut väliaikainen aukko, jonka yli työntekijä oli asentanut irrallisia astinlautoja. Yksi niistä meni oksan kohdalta rikki hänen kävellessään aukon yli, ja tämä johti putoamiseen.

 

Yksityisenkin rakennuttajan pitää huolehtia työturvallisuudesta

Laissa säädetyt työturvallisuusvaatimukset koskevat myös omaa omakotitaloaan tai vapaa-ajan asuntoaan rakennuttavaa yksityishenkilöä aina, jos hän toimii yhdenkin työmaalla työskentelevän työntekijän työnantajana.

Yksityishenkilönä toimiva rakennuttaja voi joutua vastaamaan myös yhteisen rakennustyömaan päätoteuttajalle säädetyistä velvollisuuksista, jos hän ei ole nimennyt yhteiselle rakennustyömaalle pääurakoitsijaa eikä siellä toimi muutakaan pääasiallista määräysvaltaa käyttävää työnantajaa. Näistä velvollisuuksista säädetään rakennustyöturvallisuudesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (VNa 205/2009).

Työmaasta tulee yhteinen rakennustyömaa, jos siellä toimii samanaikaisesti tai peräkkäin useampi kuin yksi työnantaja tai itsenäinen työnsuorittaja.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 21.4.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje