Lyhyet

Putoamissuojaus puuttui – työntekijä loukkaantui

| Teksti: Helinä Kujala

Rakennusyrityksen työntekijä loukkaantui pudottuaan 3,5 metrin korkeudesta omakotityömaalla kesällä 2018. Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut työnantajayrityksen 2 000 euron yhteisösakkoon. Yrityksen toimitusjohtaja ja vastaava työnjohtaja tuomittiin 20 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Työntekijä putosi rakenteilla olleen talon seinärakenteen päältä. Hänellä ei ollut putoamissuojainvaljaita, eikä putoamissuojausta ollut toteutettu telineillä tai muilla rakenteilla. Työntekijällä olisi mahdollisesti ollut valjaat käytettävissään, mutta niiden käyttöä ja kiinnittämistä ei ollut suunniteltu eikä ohjeistettu.

Käräjäoikeus totesi, että lähtökohtaisesti työntekijän virheellinen menettely ei sulje pois työnantajan tai tämän edustajan vastuuta työturvallisuutta koskevista velvollisuuksista.

Työmaalla ei ollut tehty kirjallista putoamissuojaussuunnitelmaa eikä kirjallista turvallisuusseurantaa. Kyseessä oli yhteinen työmaa, ja työntekijöiden turvallisuudesta on huolehdittava pienilläkin työmailla. Käräjäoikeus totesi myös, että putoamissuojaussuunnitelmaa ei voi hoitaa yleisluonteisella ohjeella, jossa ei ole huomioitu työmaan yksilöllisiä olosuhteita.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 25.1.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje