Lyhyet

Putoamisturmasta yhteisösakko turkistarhausyritykselle

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijä loukkaantui pudottuaan nojatikkailta turkistarhayrityksen työmaalla Uudessakaarlepyyssä. Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 1 000 euron yhteisösakkoon ja määräsi yhtiön toimitusjohtajalle 40 ja työnjohtajalle 60 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.
Tapaturma sattui vuonna 2015, kun työpaikan talousrakennukseen oltiin vaihtamassa kattoa. Työntekijä ei ollut ymmärtänyt työnjohtajan ohjeita siitä, että kyseinen katon puoli tehtäisiin vasta seuraavana päivänä. Työntekijä kiipesi tikkaille leikatakseen pois katon alta näkyvän ylimääräisen muovin. Hän putosi tikkaiden luistettua hänen altaan.
Käräjäoikeus totesi, että työntekijöiden ohjeistuksessa on ollut vakavia puutteita. Työntekijä ei ollut aiemmin osallistunut rakennustyöhön. Hänellä oli myös heikot ruotsin kielen taidot etenkin ottaen huomioon, että kyse ei ollut hänen tavanomaisesta työstään. Työnjohtajan olisi pitänyt huolehtia erityisen tarkasti siitä, että työntekijä ymmärsi oman tehtävänsä kyseisessä työvaiheessa.
Myös työn suunnittelussa ja toteuttamisessa todettiin puutteita. Kattotyötä tehtiin trukin nostokorista ja traktorin kauhasta. Työntekijät eivät käyttäneet kypärää, jota rakennustyössä on  työturvallisuusmääräysten mukaan käytettävä, eikä työturvallisuutta koskevia kirjallisia suunnitelmia ollut tehty. Ennen rakennustöiden aloittamista on tehtävä työturvallisuutta koskevat kirjalliset suunnitelmat, joissa kiinnitetään huomiota muun muassa työmenetelmiin ja putoamissuojaukseen.
Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa syyskuussa 2017.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

 

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje