Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi kattoyrityksen aluepäällikön ja työnjohtajan työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 30 päiväsakkoon. Lisäksi yritys tuomittiin 10 000 euron yhteisösakkoon. Tuomitut ja yritys määrättiin myös maksamaan loukkaantuneelle työntekijälle 13 700 euroa kivusta ja särystä sekä pysyvästä kosmeettisesta haitasta. Maksettavaksi tuomittiin myös työntekijän 7 000 euron oikeudenkäyntikulut.
Kerrostalon katon peltikatetta uusittiin. Päätoteuttajana oli valtakunnallinen kattoyritys. Rakennuksen katolle oli kiinnitetty suojakaiteet putoamisen ehkäisemiseksi. Rakennusmies oli työtapaturman sattuessa kiristämässä kaidetolppiin kiinnitettyjä johteita, kun yksi kaidetolppa irtosi seinästä ja kaiderakennelma antoi periksi. Työntekijä putosi noin seitsemän metrin korkeudesta kadulla olevan auton katolle. Putoamisen seurauksena työntekijä sai vakavia vammoja.
Käräjäoikeus katsoi, että kattoyrityksen aluepäällikkö ja työnjohtaja eivät olleet laatineet turvallisuussuunnitelmaa, jossa olisi laskelmin varmennettu kaidetolppien kiinnityksen lujuus. Nyt kaidetolpat oli kiinnitetty vanhaan, haperoon reikätiiliseen seinään, ja jo vähäinen kuormitus aiheutti tolpan irtoamisen. Seinämateriaalista ei ollut tietoa etukäteen. Kiinnitystapaa ei ollut muutettu, vaikka työtapaturmassa vahingoittunut oli huomauttanut kiinnityksen epäluotettavuudesta. Oikeuden ratkaisun mukaan kiinnitys oli yli 20-kertaisesti alimitoitettu. Käräjäoikeus katsoi, että työtapaturma olisi voitu estää huolellisella etukäteen tehdyllä suunnitelmalla.
Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelulakimies Marita Suoknuuti korostaa, että huolelliseen työympäristön vaarojen arviointiin ja luotettaviin laskelmiin perustuva ennakkosuunnittelu on tärkeää. Putoamissuunnitelman tarkoitus on jo ennen työn toteuttamista kiinnittää suunnitelman laatijan huomio seikkoihin, jotka ovat oleellisia työn turvalliselle tekemiselle.
Putoamistyötapaturma ja siihen johtaneet työturvallisuuslaiminlyönnit tapahtuivat Lahdessa toukokuussa 2014. Käräjäoikeus antoi tuomionsa tammikuun lopussa 2016.
(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Ikäviä kyllä aina kaikki työtapaturmat. Mielestäni paras tapa välttää tai ainakin vähentää tapaturmia on kunnon koulutus, esimerkiksi työturvallisuuskorttikoulutuksen muodossa sekä lisäkoulutuksen antaminen ja selkeä ohjeistus ja turvallisuussuunnitelma. Puolisoni työskentelee tapaturma-alttiilla alalla, joten asia on lähellä sydäntäni. http://www.meriturva.fi/fi/koulutus/tyoturvallisuuskorttikoulutus