Lyhyet

Rannekanavan leikkaustavalla ei suurta merkitystä – käytännössä uusintaleikkauksia tarvitaan yhtä usein

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Rannekanavaoireyhtymä voidaan leikata joko tähystyksessä tai avoleikkauksessa, mutta tähystysleikkaukseen liittyy suurempi uusintaleikkauksen tarve. Tuoreen tutkimuksen perusteella näin tosiaan on, mutta käytännössä ero avoleikkaukseen on varsin pieni.

Tulokset perustuvat yli 100 000:n rannekanavan vapautusleikkauksessa olleen potilaan terveystietoihin 22 vuoden ajalta. Uusintaleikkauksen tarvitsi 1 800 potilasta.

Tähystysleikkauksessa olleet tarvitsivat uusintaleikkauksen todennäköisemmin kuin avoleikkauksessa olleet, mutta uusintaleikkauksen riski oli silti pieni. Kymmenen vuoden aikana uusintaleikkauksen tarvitsi vain 2,2 prosenttia tähystyksessä leikatuista ja 1,5 prosenttia avoleikatuista. Käytännössä tämä tarkoittaa yhtä uusintaleikkausta enemmän jokaista 139 tähystysleikkausta kohden, tutkijat arvioivat.

Suomessa käytetään yleensä avoleikkausta, joten yhdysvaltalaisten havainnot tukevat tätä käytäntöä. Lääkäreiden ja potilaiden on silti hyvä tietää, että tähystysleikkaukseen liittyvä uusintaleikkauksen riski on käytännössä varsin pieni.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä.

Suomessa rannekanavaoireyhtymään sairastuu noin 5 prosenttia naisista ja 2 prosenttia miehistä. Se aiheuttaa puutumista peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän alueella, mutta tuntemuksia voi olla myös muualla kädessä. Oireet vaivaavat etenkin öisin. Jos muut hoidot eivät tehoa, vaikeissa tapauksissa voidaan turvautua leikkaushoitoon.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje