Lyhyet

Raskas metallipalkki iskeytyi jalkaan – sakot kalustopäällikölle

| Teksti: Helinä Kujala

Maanrakennusurakointiin erikoistuneen yrityksen kalustopäällikkö on tuomittu 15 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeuden antamassa tuomiossa on kyse metallipalkin noston yhteydessä sattuneesta työtapaturmasta, joka aiheutti työntekijälle vakavat vammat. Tapaturma sattui Hyvinkäällä heinäkuussa 2018.

Työntekijä oli kuormausnosturilla nostamassa 2 000 kilon painoista palkkia kuorma-auton lavalle. Kuorma oli sidottu kahdella nostoliinalla molemmista päistä nostokoukkuun, josta puuttui lukitussalpa. Noston yhteydessä nostoliina irtosi koukusta ja metallipalkki osui pudotessaan työntekijän jalkaan.

Lukitussalvan puuttuminen oli havaittu kuormausnosturille muutamaa kuukautta aiemmin tehdyssä määräaikaistarkastuksessa, mutta puutetta ei ollut korjattu. Käräjäoikeuden mukaan asiasta huolehtiminen olisi ollut kalustopäällikön vastuulla.

Käräjäoikeuden mukaan tapaturmaan oli vaikuttanut myös se, että työntekijä oli valinnut väärän työtavan ja virheelliset nostoapuvälineet. Kuitenkin esimiehen vastuulla olisi myös asianmukaisten työtapojen ja -välineiden valinta tai siihen ohjaaminen. Tapaturman sattuessa työntekijä oli ehtinyt toimia tehtävässään vasta lyhyen aikaa.

Työsuojelun lakimies Anu Virkki Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan on huolehdittava koneiden, työvälineiden ja muiden laitteiden asianmukaisuudesta. Niiden on oltava säännösten mukaisia sekä kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopivia ja tarkoituksenmukaisia.

– Avokoukkuja saa käyttää vain erikoistapauksissa, jos on varmistettu, että nostossa ei synny vaaraa henkilölle tai esineille, Virkki huomauttaa.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 12.2.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje