Lyhyet

Työntekijä jäi sortuman alle: yritykselle sakot työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Työntekijä loukkaantui kaivannon reunan sorruttua työmaalla, jossa asennettiin vesijohtosiirtolinjan runkoputkia. Hän oli mennyt keskeneräisen kaivannon pohjalle ja jäi reunan sorruttua kokonaan maamassan hautaamaksi. Kaivinkoneen kuljettaja sai autettua työtoverinsa esiin.

Kaivanto oli osin luiskaamatta, eikä sen reunoja ollut tuettu. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi yrityksen 25 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön toimitusjohtaja ja työpäällikkö saivat molemmat 50 päiväsakkoa. Turma sattui Tampereella heinäkuussa 2015, ja tuomio annettiin syyskuussa 2017.

Työsuojeluviranomaisen mukaan työnantaja ei ollut riittävästi huomioinut työturvallisuusmääräysten velvoitteita työjärjestelyissään. Kaivanto oli syvä, ja sen seinämät olivat lähes tai kokonaan pystysuorat. Kaivantotyöhön oli ollut suunnitelma, mutta sitä ei ollut noudatettu.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue korostaa, että kaivutyössä on otettava huomioon geotekniset ominaisuudet, kaivannon syvyys, luiskan kaltevuus ja kuormitus sekä vedestä ja liikenteen tärinästä aiheutuvat vaaratekijät. Jos sortuma saattaa aiheuttaa tapaturman, kaivannon seinämä on tuettava. Luotettavan selvityksen perusteella kaivanto voidaan tehdä turvalliseksi luiskaamalla tai porrastamalla.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje