Työelämä

Robottien myötä uusia etiikan ja vastuun kysymyksiä

| Teksti: Sanna Alajoki

TEOLLISUUSROBOTEISTA on jo kokemuksia, palvelu­robotit tekevät voimakkaasti tuloaan, ja tekoälyn sovelluksia kehitetään ja kokeillaan.
Työsuojelun näkökulmasta teollisuusrobotit ovat koneita. Yleensä niiden toiminta­alue eristetään. Palvelurobotit ovat älykkäämpiä koneita. Palvelurobotit ja etenkin tekoäly tuovat perinteisen työsuojelun rinnalle tietosuojan, etiikan ja vastuun kysymykset.
Hoiva-­aloilla askarruttaa etiikka. Miten työntekijät ja esimerkiksi palvelutalon asukkaat kokevat nämä uudet palvelijat?

ROBOTIT TOIMIVAT yhä itsenäisemmin. Vastuukysymyk­set on ratkaistava robottien kehityksen myötä. Onko robot­tiauto vastuussa liikenneonnettomuudesta, vai meneekö sakko robotin omistajalle, valmistajalle tai ohjelmoijalle? Euroopan parlamentti keskusteli viime keväänä muun muas­sa näistä kysymyksistä ja hyväksyi tekoälyä ja robotiikkaa koskevan suosituksen.

Euroopan työterveys-­ ja turvallisuusvirasto käsitteli robo­tiikkaa työsuojelun näkökulmasta jo kesällä 2015. Aiheesta alusti Bilbaossa suomalainen tulevaisuudentutkija Jari Kaivo-oja.

NYKYISTÄ LAAJEMPAA eurooppalaista yhteistyötä tar­vitaan Kaivo-­ojan mukaan seuraavilla alueilla:

  1. Robotiikkaa koskevat turvallisuusvaatimukset (vaatimus­kokonaisuudet, turvallista toimintaa koskevat normit ja parhaat käytännöt).
  2. Robottien ergonomiaa koskevat suunnitteluohjeet.
  3. Menetelmät työterveyteen ja työturvallisuuteen liittyvien robottien sovellusten parantamiseksi.
  4. Varmentamisen ja todentamisen tekniikat (menetelmät, joilla testataan vaatimusten ja ohjeiden asianmukaista soveltamista).
  5. Käyttäjien kokemukset robotiikasta ja suhtautuminen robotiikkaan.
  6. Koulutusmallit, joiden avulla työntekijöitä koulutetaan työskentelemään robottien kanssa.
  7. Parhaat sääntelykäytännöt teollisuusrobottien (etenkin autonomisten robottien) ja palvelurobottien (etenkin hoiva-­ ja hyvinvointirobottien) käytössä.
  8. Teknologiset mahdollisuudet turvallisten järjestelmien luomiseen robotiikan mahdollisia riskejä poistamalla tai vähentämällä.

Teksti: Aino Pietarinen
Kuva: Thinkstockphotos

Juttu on julkaistu osan suurempaa kokonaisuutta Työ Terveys Turvallisuus -lehdessä 5/2017.

Lue myös oikeusuutinen: Työntekijä jäi robotin puristukseen, yhtiölle sakot

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje