Lyhyet

Työntekijä jäi robotin puristukseen, yhtiölle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut puunjalostusyrityksen 8 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön tuotantopäällikkö ja työnjohtaja saivat kumpikin 35 päiväsakkoa.

Yrityksen työntekijä oli jäänyt puristuksiin poistaessaan tukosta robotin vaara-alueella. Kun tukos oli poistettu, robotti jatkoi liikettään ja aiheutti työntekijän loukkaantumisen.

Työntekijät olivat poistaneet käytöstä koneen turvarajakatkaisijan, koska robotissa oli usein tukoksia ja toimintahäiriöitä, joita työntekijöiden piti selvittää. Tapaturmaan joutunut työntekijä tiesi, että turvarajakatkaisija oli pois päältä. Käräjäoikeus katsoi, että onnettomuus ei kuitenkaan aiheutunut pelkästään hänen huolimattomuudestaan.

Käräjäoikeuden mukaan työnantaja ei ollut riittävästi huolehtinut työpaikan turvallisuudesta, työolojen jatkuvasta seurannasta ja vaara-alueelle pääsyn estämisestä. Työnjohtaja ja tuotantopäällikkö tiesivät, että robotin turvarajakytkin oli poistettu, mutta eivät olleet puuttuneet asiaan. Onnettomuutta ei olisi sattunut, jos laitetoimittajan asettamia turvamääräyksiä olisi noudatettu.

Työtapaturma sattui Soinissa vuonna 2015.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Lue myös: Robottien myötä uusia etiikan ja vastuun kysymyksiä

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje