Lyhyet

Sahan suojuksen puute johti tapaturmaan ja 15 000 euron yhteisösakkoon

| Teksti: Helinä Kujala

Betonituotteita valmistavassa yrityksessä sattui työtapaturma työntekijän käden osuessa vannesahan terään. Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen 15 000 euron yhteisösakkoon sekä yrityksen tehtaanjohtajan 15:een ja työnjohtajan 10 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta.

Turma sattui kesällä 2019, kun työntekijä oli sahannut vannesahalla styrox-levyä. Teräsuojuksen säätö oli epäkunnossa, eikä teräjarru toiminut hätäpysäytystä käyttäen. Sahassa ei myöskään ollut käyttöhetkellä työntökahvaa.

Käräjäoikeus katsoi, että tehtaanjohtaja oli laiminlyönyt työkoneiden kunnosta huolehtimista. Työnjohtajan taas olisi kuulunut valvoa työmenetelmiä ja työskentelytapoja sekä puuttua havaittuihin epäkohtiin.

Turvallisen tekniikan periaate

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto toteaa, että työsuojelun johtavia periaatteita on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Ensisijaisesti teknisin ratkaisuin on huolehdittava, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita.

Jos vaara on poistettavissa suojuksella, koneessa on oltava suojus. Puutteita koneiden suojaamisessa ei voi korvata varoituksilla tai ohjeilla. Työnantajan pitää myös varmistaa, että koneiden turvalaitteet toimivat oikein, sekä tarkkailla jatkuvasti työympäristöä, työyhteisön tilaa ja työtapojen turvallisuutta.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.6.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje