Lyhyet

Sakkoja vaneritehtaan koneturvallisuuden puutteista

| Teksti: Helinä Kujala

Vaneritehtaan turvallisuuspuutteet ovat tuoneet Metsäliitto Osuuskunnalle 40 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Etelä-Savon käräjäoikeuden tuomion mukaan työnantaja ei ollut järjestänyt tehtaan esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä ja valvontaa niin, että lain asettamat velvollisuudet täyttyvät.

Tapauksessa on kyse vanerilevyjen lajittelulaitteen turvallisuuspuutteista. Koneen turvamatot estävät koneen ohjaajaa käynnistämästä konetta vahingossa silloin, kun vaara-alueella on työntekijä. Turvamatot oli kuitenkin työnjohtajan määräyksestä kytketty pois käytöstä jo vuonna 2017 niissä ilmenneiden toimintahäiriöiden vuoksi.

Vuonna 2019 koneella sattui työtapaturma, jossa työntekijä loukkasi jalkansa. Koneella olisi kuitenkin voinut sattua jopa hengenvaarallinen puristumisturma turvamattojen puuttumisen vuoksi.

Työntekijät olivat vaatineet, että kahden työntekijän yhtäaikainen työskentely koneella on kiellettävä niin kauan, kun turvamatot puuttuvat. Tuotantopäällikkö oli ollut tietoinen vaatimuksesta, mutta ei ollut ryhtynyt tarvittaviin toimiin.

Työnjohtajan ja tuotantopäällikön esimiehet eivät tienneet koneen vaarallisuudesta. Työnantaja ei ollut määritellyt riittävän hyvin esimiesten työturvallisuuteen liittyviä tehtäviä, kuten epäkohdista raportointia ja turvallisuuspuutteiden korjaamisen valvontaa. Käräjäoikeus katsoi, ettei osuuskunta siten ollut järjestänyt toimintaansa työturvallisuuslain mukaisesti.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 12.11.2021

Kommentit

  1. Esimerkit hyviä, toisaalta kamalia on jo tapahtunut. Myös läheltä piti -tilanteita olisi hyvä julkaista, ettei pääsisi sattumaan tälläista. Nuo tilanteet, joissa toimitaan niin kuin aina on toimittu, on hankalia ratkaista. Uusi esimies menee “helppoon” herkästi eikä edes voi puuttua kunnolla tilanteeseen. Puuttuminen ja työtapojen muuttaminen on todella haasteellista niin sanottujen “vanhojen työntekijöiden” kanssa. Uusi mestari/työnjohtaja voi kyllä puuttua tilanteeseen, jos saa apua esimerkiksi omalta esimieheltään. Hyvä näitä asioita on tutkia, ja minäkin mielelläni kerron alaisilleni esimerkkejä, joista kyllä on hyötyä turvalliseen ajatteluun.

  2. Kiitos hyvästä kommentista! TTT-lehti julkaisisi toki mielellään artikkeleita myös läheltä piti -tapahtumista. Organisaatiot eivät vain ole kovin innokkaita jakamaan niitä julkisesti. Otan mielelläni vastaan juttuaiheita tähän liittyen toimitus@tttlehti.fi

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje