Lyhyet

Sakot ambulanssifirman toimitusjohtajalle ylityömäärän ylityksestä

| Teksti: Sanna Alajoki

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi pälkäneläisen ambulanssifirman toimitusjohtajan sakkoihin työaikarikkomuksesta.

Käsiteltävänä oli viime keväänä yrityksessä toimitetulla työsuojelutarkastuksella havaittu lain salliman ylityömäärän huomattava ylitys. Kuljettajalla oli vuonna 2014 teetetty sallitun 250 tunnin lisäksi 160 tuntia ylitöitä: ylitöitä oli vuoden aikana kertynyt 410 tuntia.

Työsuojeluviranomainen katsoi, että lain salliman ylityömäärän ylitys oli niin huomattava, että asia ilmoitettiin poliisille. Vuonna 2014 säännöllisiä työpäiviä oli lomat poisluettuina 225, joten 410 ylityötuntia tarkoittaa lähes kahta ylityötuntia jokaisena työpäivänä.

Käräjäoikeus totesi, että toimitusjohtaja oli vastuussa ylityksestä. Työnantajalla on velvollisuus selvittää ja huolehtia lakimääräisistä velvollisuuksistaan, vaikka yhteistoiminta työntekijöiden kanssa muuten toimisikin. Toimitusjohtajan saamasta kahdeksasta päiväsakosta tuli maksettavaa 360 euroa.

Tutkimusten mukaan ylipitkiin työaikoihin liittyy univaikeuksia, sydänterveyden heikkenemistä ja sokeriaineenvaihdunnan häiriintymistä. Lisäksi poikkeaviin työaikoihin liittyy työn ja muun elämän yhteensovittamisen vaikeutta sekä väsymyksen vuoksi kohonnutta työtapaturman riskiä. Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue toteaakin, että työaikasuojelulla on kasvavaa merkitystä työurien pidentämisen kannalta.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje