Lyhyet

Seksuaalisesta hyväksikäytöstä ehdollista vankeutta

| Teksti: Helinä Kujala

Pirkanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimialajohtajan 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja sakkoihin seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä.

Muun muassa erikoispuhdistuksia ja sisäilmapuhdistuksia tekevän yrityksen toimialajohtaja oli tehnyt työsopimukset kuvaston kuvauksista yrityksen kesätyöntekijän ja toisen alaikäisen nuoren kanssa. Kuvausten yhteydessä toimialajohtaja tarjosi nuorille alkoholijuomia, kosketteli heitä sopimattomalla tavalla ja kertoi laajasti seksielämästään. Hän myös vaati heitä tekemään seksuaalissävytteisiä tekoja ja kertomaan omista seksikokemuksistaan. Työntekijät irtisanoutuivat työstään tapahtumien takia.

Käräjäoikeus totesi toimialajohtajan rikkoneen työturvallisuusmääräyksiä ja aiheuttaneen haittaa ja vaaraa työntekijöiden terveydelle. Tapauksen vakavuutta lisäsi se, että hän käytti hyväkseen esimies- ja valta-asemaansa sekä kohdisti tekonsa nuoriin työtekijöihin.

Toimialajohtaja tuomittiin ehdollisen vankeusrangaistuksen lisäksi 120 oheispäiväsakon eli yhteensä 720 euron sakkorangaistukseen. Lisäksi hänen on maksettava työntekijöille 1 000 euroa kärsimyksestä, noin 3 600 euroa tasa-arvolain mukaista hyvitystä sekä yhteensä noin 3 800 euroa työntekijöiden oikeudenkäyntikuluja.

Työsuojeluviranomainen painottaa, että työsuhde ei velvoita ketään sietämään seksuaalista häirintää tai ahdistelua. Asiasta on syytä aina ilmoittaa viranomaisille, jotta tekijät saadaan vastuuseen.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue 9.12.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje