Kaksi yrittäjää on saanut tuomion seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja työrikoksista. Kyse on kahdesta erillisestä oikeustapauksesta, jotka eivät liity toisiinsa.

Toisessa tapauksessa Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi matkailualan yrittäjän viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen kahdesta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta, työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Käräjäoikeus antoi tuomionsa joulukuussa 2021.

Matkailualan yrittäjä oli kosketellut ja ahdistellut nuoria kesätyöntekijöitään sekä kommentoinut heidän pukeutumistaan ja vartaloitaan asiattomasti. Tapaukset sattuivat kesällä 2018 ja 2019, jolloin yrittäjällä oli yhteensä viisi 16–17-vuotiasta kesätyöntekijää.

Koska teot tapahtuivat työsuhteessa työpaikalla, tuomio tuli myös työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä sukupuolen perusteella. Lisäksi yrittäjä oli kohdellut työntekijöitä epäasiallisesti haukkumalla heitä ja huutamalla heille, mikä myös katsottiin työturvallisuusrikokseksi.

Käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän maksamaan työntekijöille kärsimys- ja haittakorvauksia 14 500 euroa sekä oikeudenkäyntikuluja ja todistelukustannuksia yhteensä noin 13 800 euroa. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Ravintolayrittäjä kosketteli nuorta työntekijää

Toisessa tapauksessa on kyse ravintolan omistajan saamasta tuomiosta. Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi ravintolan omistajalle 80 päiväsakkoa seksuaalisesta hyväksikäytöstä, työsyrjinnästä ja työturvallisuusrikoksesta.

Ravintoloitsija oli kohdistanut 17-vuotiaaseen, oppisopimussuhteessa olleeseen tarjoilijaan seksuaalista itsemääräämisoikeutta loukkaavia tekoja muun muassa koskettelemalla häntä seksuaalissävytteisesti. Teot tapahtuivat vuonna 2018, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa syyskuussa 2021.

Työntekijä oli kokenut tapahtumat ahdistavina ja irtisanoutunut työstään kahden kuukauden jälkeen. Käräjäoikeus katsoi, että työnantaja oli käyttänyt hyväkseen asemaansa suhteessa nuoreen työntekijään ja heidän välilleen oli syntynyt erityinen riippuvuussuhde. Työntekijä oli tarvinnut työpaikkaa saadakseen oleskeluluvan Suomeen, mistä työnantaja oli ollut tietoinen.

Seksuaalisen hyväksikäytön lisäksi tuomio tuli työturvallisuusrikoksesta ja työsyrjinnästä. Työnantaja on työturvallisuuslain mukaan velvollinen puuttumaan seksuaaliseen häirintään saatuaan siitä tiedon. Jos häiritsijä on työnantajan edustaja itse, hän on vastuussa menettelystään, vaikkei työntekijä olisi erikseen häirinnästä ilmoittanut. Seksuaalinen häirintä oli lisäksi sukupuoleen perustuvaa syrjintää.

Työnantaja määrättiin maksamaan työntekijälle korvausta kärsimyksestä 3 500 euroa ja erilaisia oikeudenkäyntikuluja noin 3 800 euroa. Tuomio on lainvoimainen.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedotteet 14.12.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje