Lyhyet

Sormitapaturmasta sakkoja maustealan yritykselle

| Teksti: Helinä Kujala

Maustealan yrityksessä sattui työtapaturma, kun työntekijä puhdisti pakkauskoneen liikkuvaa linjastoa koneen ollessa käynnissä. Hänen sormenpäänsä jäi puristuksiin liikkuvan radan ja sen tukirakenteiden väliin. Tapaturma sattui kesällä 2016.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut yrityksen 40 000 euron yhteisösakkoon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiön tuotantojohtajan ja työnjohtajan on molempien maksettava 30 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Käräjäoikeus katsoi yrityksen pyrkineen kustannussäästöihin työturvallisuuden kustannuksella. Linjaston turvaovea oli pidetty auki, ja siksi turvarajakytkimeen oli mahdollista asettaa niin sanottu ohitusavain. Tämä oli ollut käytäntönä jo pitkään ja olisi oikeuden mukaan voinut aiheuttaa vakavankin vammautumisen. Tapaturman jälkeen kone poistettiin käytöstä.

Tuotantojohtajan ja työnjohtajan käräjäoikeus katsoi rikkoneen työturvallisuusvelvoitteitaan.

Koneiden turvaovilla on jo nimensä mukaisesti valmistajan niille tarkoin miettimä käyttötarkoitus, muistuttaa työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. Niiden ohittaminen on arveluttavaa ja useimmiten vaarallistakin.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje