Lähes kolmen vuoden takainen työtapaturma on tuonut vaasalaiselle metallialan yritykselle tuomion työturvallisuusrikoksesta ja 12 000 euron yhteisösakon. Lisäksi Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön tuotantopäällikön ja työnjohtajan kummankin 40 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Heinäkuussa 2018 sattuneessa onnettomuudessa työntekijä oli saanut sormivammoja ollessaan leikkaamassa epäkeskopuristimella kappaleita kuparilistasta. Lista oli jumiutunut laitteen meistiin, ja työntekijä oli yrittänyt selvittää häiriötä. Hän oli painanut vahingossa jalkalaukaisinta, kun hänen oikea kätensä oli suojaamattomalla vaara-alueella.

Oikeudessa ilmeni, ettei työntekijää ollut perehdytetty siihen, miten tuon kaltaisessa häiriötilanteessa tulee toimia. Käräjäoikeus katsoi tapaturman syyksi sekä perehdytyksen puutteet että laitteen suojaamattomuuden. Vastaajat taas vetosivat muun muassa siihen, että työvaihe ei olisi edellyttänyt oikean käden käyttöä ja että laitteella oli työskennelty vuosia ilman työtapaturmia.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa niin sanotusta turvallisen tekniikan periaatteesta. Sen mukaan on ensisijaisesti teknisin ratkaisuin huolehdittava, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Jos koneen aiheuttaman vaaran voi poistaa suojuksella, niin on tehtävä. Puutteita koneiden suojaamisessa ei voi korvata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla. Lisäksi työnantajan kuuluu antaa työntekijöilleen riittävä perehdytys myös häiriö- ja poikkeustilanteisiin.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.4.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje