Lyhyet

Suomalaistutkimus: Vakavat infektiot saattavat altistaa dementialle

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Vakavat sairaalahoitoa edellyttävät infektiot saattavat suurentaa riskiä sairastua dementiaan, suomalaistutkimus osoittaa. Yhteys ei rajoitu vain keskushermoston infektioihin.

Tutkimus perustuu 260 000 suomalaisen terveystietoihin vuosilta 1986–2005. Keskimäärin 15-vuotisen seurannan aikana 77 000 osallistujaa joutui sairaalahoitoon infektion takia ja 2 800 sairastui dementiaan.

Vakavan infektion sairastaneiden riski sairastua seurannan aikana dementiaan ja etenkin verisuoniperäiseen dementiaan oli 50 prosenttia suurempi kuin muiden potilaiden. Yhteys näkyi senkin jälkeen, kun analyysi rajattiin dementioihin, jotka oli todettu yli kymmenen vuotta infektiosta.

Suurin riski liittyi keskushermoston infektioihin, mutta myös muut bakteeri- ja virusperäiset infektiot liittyivät suurentuneeseen dementiariskiin. Useamman infektion sairastaminen suurensi riskiä entisestään.

Tutkijat toistivat saman analyysin myös brittiaineistossa, joka koostui 490 000 potilaan kahdeksanvuotisista seurantatiedoista. Tulokset olivat samanlaisia ja yhteydet jopa voimakkaampia.

Havainnot vahvistavat näyttöä vakavien infektioiden ja dementiariskin yhteydestä ja viittaavat yhteyden johtuvan yksittäisten infektioiden tai taudinaiheuttajien sijaan yleisestä tulehdustilasta.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje