Lyhyet

Tehtaan vuosihuollossa sattunut tapaturma johti tuomioon

| Teksti: Helinä Kujala

Paperitehtaassa vuosihuoltoseisokin aikana sattunut tapaturma toi telinetöitä tehneelle yritykselle 2 000 euron yhteisösakon. Yrityksen työnjohtaja tuomittiin 15 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi seisokkityömaalla päätoteuttajan vastuuhenkilönä toiminut seisokkipäällikkö sai työturvallisuusrikoksesta 10 päiväsakkoa.

Etelä-Karjalan käräjäoikeuden tuomio koskee Imatralla paperitehtaassa syksyllä 2018 sattunutta tapaturmaa. Soodakattilassa oli tehty telineiden muutostöitä vuosihuoltoa varten, kun telineasentaja oli vahingossa pudottanut kaideputken. Telineen alla työskennellyt henkilö oli loukkaantunut putken osuttua hänen käteensä.

Käräjäoikeus katsoi, että telinetyön turvallisesta toteuttamisesta vastannut työnjohtaja ei ollut varmistanut, ettei muutostöistä aiheudu vaaraa työmaalla työskenteleville. Vaara-aluetta ei ollut merkitty varoitusnauhalla, eikä pääsyä sinne ollut estetty esimerkiksi aidalla. Työnjohtaja ei ollut myöskään ennen aloitusta riittävän huolellisesti varmistanut, että telineiden alapuolella kattilan pohjalla ei ole ketään.

Seisokkityömaa tulkittiin rakennustyömaaksi 

Käräjäoikeus tulkitsi seisokkityömaan olevan rakennustyömaa, johon sovelletaan sitä koskevia säännöksiä. Soodakattila oli noin 35 metriä korkea ja useita metrejä leveä, eikä kattiloita käytännössä pureta tai siirretä muualle. Siten soodakattilaa voi pitää rakennelmana, jonka kunnossapitotöihin on sovellettava rakennustyön turvallisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen säännöksiä.

Päätoteuttaja vetosi siihen, että turvallisuussuunnittelu tehtiin yhteistyössä urakoitsijoiden kanssa. Telinetyöstä vastannut urakoitsijayritys toimitti telinetyötä koskevan HSE-suunnitelman kuitenkin vasta tapaturman jälkeen.

Työsuojelun lakimies Annika Häggman Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että yhteisillä rakennustyömailla on erityisen tärkeää huolehtia toimintojen yhteensovittamisesta ja tiedonkulusta eri toimijoiden välillä. Tästä, kuten koko työmaan yleisestä turvallisuudesta, huolehtiminen on päätoteuttajan vastuulla.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 8.7.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje