Lyhyet

Turvapaikanhakija palkatta harjoitteluun – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Ravintolayrittäjä oli ottanut turvapaikanhakijana Suomessa olleen työntekijän harjoitteluun noin kolmeksi kuukaudeksi maksamatta hänelle palkkaa. Hämeenlinnan käräjäoikeus tuomitsi yrittäjän 40 päiväsakon rangaistukseen kiskonnan tapaisesta työsyrjinnästä.

Työntekijä ja yrittäjä olivat tehneet kaksi harjoittelusopimusta vuonna 2016. Harjoitteluajalla työntekijä oli saanut työnantajalta vain työpaikka-ateriat ja bussikortin. Tämän jälkeen osapuolet olivat solmineet työsopimuksen, joka jatkui tammikuun 2017 loppuun. Tältä ajanjaksolta työntekijä oli saanut palkkaa, joka kuitenkin oli pienempi kuin työehtosopimuksen mukainen vähimmäispalkka. Myös lomakorvaus oli jäänyt maksamatta.

Käräjäoikeus katsoi, että työntekijä oli joutunut epäedulliseen asemaan kansallisen alkuperänsä tai kansallisuutensa vuoksi. Työnantaja oli käyttänyt hyväkseen työntekijän taloudellista ahdinkoa, riippuvaista asemaa sekä tietämättömyyttä Suomen työlainsäädännöstä ja työntekijän oikeuksista.  Toisessa harjoittelusopimuksessa oli ollut allekirjoittajana myös vastaanottokeskuksen edustaja, minkä ei kuitenkaan katsottu vaikuttavan asiaan.

Työnantaja myönsi  kiskonnantapaisen työsyrjinnän.

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintaviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 17.12.2019

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje