Työelämästä ja työnmurroksesta kiinnostunut voi nyt perehtyä asiantuntijoiden näkemyksiin äänitallenteiden muodossa.
Podcastin keskusteluiden juontajana toimii Pekka Sauri. Vieraina on omien alojensa asiantuntijoita, ja he esittelevät ohjelmassa omia näkemyksiään.
– Studiossa pyritään tarjoamaan puheen ympärille jotain konkreettista, työkaluja niille, jotka haluavat olla avaamassa keskusteluja omilla työpaikoillaan, todetaan TEMin Työelämä 2020 -hankkeen kotisivuilla, jossa podcast on kuultavissa.
Tallenteita on kaikkiaan kahdeksan, ja ne voi kuunnella silloin, kun se itselle sopii. Seitsemäs osa julkaistaan perjantaiaamuna 8. kesäkuuta, ja se käsittelee aihetta ”Uskallammeko palkata uusia osaajia?” Aiemmissa keskusteluissa on käsitelty muun muassa luottamusta, häirintää, työuupumusta ja työn arvostusta.
Keskutelemassa työpaikkojen ja tutkimuslaitosten asiantuntijoita
Ensimmäisessä jaksossa Pekka Saurin kanssa keskustelivat Suomen ja Euroopan parhaana palkitun työpaikan Vincit Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Mikko Kuitunen ja Leidenschaft Oy:n yrityskulttuurimuotoilija Panu Luukka. Aiheena oli luottamuksen merkitys organisaatiossa.
Keskustelijat korostivat sitä, että luottamuksen aikaansaamiseksi johtajan tulee lähentyä työntekijöitään ja avauduttava joistakin omista asioistaan. Johtajaan tulisi pystyä samaistumaan. Se edellyttää, että johtajan on uskallettava näyttäytyä epätäydellisenä ja inhimillisenä ihmisenä.
Kakkososassa häirintää ja kiusaamista työyhteisössä pohtivat Helsingin kaupungin henkilöstöjohtaja Marju Pohjaniemi ja Työterveyslaitoksen johtava konsultti ja sosiaalipsykologi Susanna Kalavainen.
Heidän mukaansa kiusaamiseen puututaan tehokkaimmin, kun luodaan avoin keskustelukulttuuri ja toimintaohjeet häirintään puuttumiseksi. Henkilöstön tulee tietää jo etukäteen, miten kiusaamistapauksissa toimitaan.
Podcastin kolmannessa jaksossa työssä jaksamisesta puhuivat työeläkeyhtiö Elon johtava asiantuntija Kari-Pekka Martimo ja S-ryhmän työhyvinvointijohtaja Sanna-Mari Myllynen. Keskustelussa todettiin, että työuupumus on organisaation asia. Työuupumukseen tulee puuttua työorganisaation keinoin, ei yksilöllistäen niin, että vain oirehtiva lähetetään hoitoon.
Työelämän moniottelija Sauri
Pekka Sauri työskentelee Helsingin yliopistossa työelämäprofessorina. Vaikka titteli ehkä johdattelee ajatukset tutkimukseen, työelämäprofessori ei ole työelämää tutkiva akateeminen professori, vaan toimii yliopistossa yhteistyön syventäjänä työelämään. Koulutukseltaan Sauri on psykologi ja filosofian tohtori. Hän toimi vuoteen 2017 asti Helsingin apulaiskaupunginjohtajana ja oli pitkään vihreiden kunnallispoliitikko.
Pekka Sauri toimitti Yölinja-radio-ohjelmaa vuosina 1986–2002 yhteensä 16 vuoden ajan. Nettisivuillaan hän kertoo, että vieläkin tuntemattomat vastaantulijat tulevat puhumaan ohjelmasta. Sauri oli Mielenterveyden keskusliiton puheenjohtaja vuosina 2005–2014, ja hän on kirjoittanut kirjoja politiikan ja psykologian alalta. Twitterissä hänellä on liki 96 000 seuraajaa.
Ohjelmaa tuottavat työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja henkilöstöammattilaisten järjestö Henry. Jaksot ovat kuunneltavissa paitsi Työelämä 2020 -sivulla myös Soundcloudissa ja iTunesissa.
Teksti: Kirsi Väisänen
Mitä mieltä? Kommentoi!