Lyhyet

Työnjohtajalle sakot sähkötapaturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Maanrakennusyrityksen työnjohtaja tuomittiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta 35 päiväsakon rangaistukseen Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa lokakuussa.

Kyse oli Lappeenrannassa heinäkuussa 2015 sattuneesta työtapaturmasta, jossa rakennusmies sai sähköiskun katkaistessaan maakaapelia rakennustyömaalla. Työnjohtaja oli määrännyt rakennusmiehen katkaisemaan kulmahiomakoneella sähkökaapelia, joka oli osittain maan alla. Työnjohtaja oletti, että kaapeli on jännitteetön, ja antoi ohjeen, jonka perusteella osa kaapeleiden maan alla kulkevasta osasta jäi kaivamatta. Maakaistaleen alla kaapelinippuun yhdistyi kuitenkin jännitteellinen sähkökaapeli.

Käräjäoikeuden mukaan työnjohtaja on ollut tietoinen johtoihin liittyvistä riskeistä sekä siitä, mikä on oikea työtapa sähkökaapeleita katkaistaessa. Työnjohtaja ei ollut luotettavalla tavalla varmistautunut kaapelin jännitteettömyydestä. Hän ei myöskään ollut ohjeistuksissaan ja työhön perehdytyksessä ottanut huomioon sitä, että rakennusmiehellä oli lyhyt työkokemus eikä tällä ollut sähköalan koulutusta.

Yritys tuomittiin maksamaan vammautuneelle työntekijälle korvauksia ansionmenetyksistä, pysyvästä haitasta sekä kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Yritykselle vaadittu yhteisösakkorangaistus hylättiin.

– Sähkötöihin liittyy suuri tapaturmariski, ja sähkötapaturmien seuraamukset voivat olla vakavia. Siksi huolellisuus ja järjestelmällinen työn suunnittelu ovat sähkötöissä erityisen tärkeitä, korostaa työsuojelun lakimies Marita Suoknuuti Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje