Lyhyet

Työterveyslaitoksen asiantuntijat: täyshajuttomuudelle on harvoin perusteita

| Teksti: Hanna Keränen, Titta Manninen

Kannanotto:

Voimakkaiden tuoksujen käyttö työympäristössä voi haitata työssä viihtymistä ja aiheuttaa joillekin ohimeneviä oireita. Ei ole olemassa kuitenkaan näyttöä siitä, että tuoksut aiheuttaisivat sairastumisriskiä tai pitkäkestoisia terveyshaittoja. Yksittäisten työntekijöiden ja erityisesti voimakkaan hajuherkkyyden kohdalla työterveyshuollossa tulisi selvittää oireilun taustalla vaikuttavia tekijöitä ja antaa harkiten suosituksia. Perusteita täyshajuttomuudelle toimistotiloissa harvoin on, mutta työpaikat voivat tarvittaessa kehottaa välttämään voimakkaiden tuoksujen käyttämistä.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Hanna Keränen ja vanhempi asiantuntija Titta Manninen, Työterveyslaitos

Kommentit

 1. Vuosia jatkunut jopa päivittäinen väsymys, huimaus, pahoinvointi, keskittymiskyvyttömyys yms. ei aiheuta pitkäkestoisia terveyshaittoja?
  Nämä oireet vaikuttavat niin fyysisesti kuin henkisesti erittäin paljon työkykyyn. Lisätään työterveyden ”asiantuntijoiden” vähättely päälle, niin helposti saadaan jo arvottomuuden tunnetta ja masennusta mukaan, kun edes työterveys ei usko, että hajusteet aiheuttavat paljon ja ikäviä oireita.
  Lisäksi moni kärsii hajusteiden aiheuttamista keskittymiskyvyn vaikeuksista, ja tämä lisää työn kuormittavuutta. Myös uuden oppiminen on haastavaa, jos työpaikalla on jatkuvasti hajusteita ja tämä saa aikaan huonoa oloa.
  Ja jos ei ole näyttöä siitä, että aiheuttaisi pitkäkestoista haittaa, onko näyttöä myöskään siitä että ei aiheuta?
  Itselläni oireita pitkään työpäivän jälkeenkin, jos työpäivän aikana joutunut tilanteeseen jossa pakko olla samassa huonetilassa hajusteiden kanssa. Onhan se ohimenevää, mutta työura Suomessa kuitenkin melko pitkä. Hävetkää!

 2. Hei, ei ole haittaakaan täys tuoksuttomuudesta, varmasti kaikki kiittää, kun ei tarvitse tuoksupilvessä työskennellä koko päivää. Kotiin mennessä on kiva, kun ei päätä särje, huimaa eikä silmiä ja keuhkoja kirvele. Työvire jatkuu täten vielä huomennakin. Ilmakehä ei pidemmän päälle myöskään vedä kaikkia hajusteita, koska niitä tällä hetkellä on, pieni esim. myrkylliset ilmanraikastimet.

 3. Ei voi olla terveyshaitoista näyttöä niin kauan kuin terveystilaa ei suostuta tilastoimaan

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje