Lyhyet

Työturvallisuuden laiminlyönnit toivat sakot yhtiölle ja sen johdolle

| Teksti: Helinä Kujala

Päijät-Hämeessä toimivalle yritykselle on tuomittu 25 000 euron yhteisösakko, jonka syynä oli työturvallisuuden vaarantaminen. Lisäksi Päijät-Hämeen käräjäoikeus määräsi sakkorangaistuksia yhtiön johdolle. Toimitusjohtaja sai 30 päiväsakkoa sekä tuotantopäällikkö 20 ja molemmat lähiesimiehet 15 päiväsakkoa. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Yrityksessä oli sattunut muutaman kuukauden sisällä kaksi koneturvallisuuden puutteista johtuvaa tapaturmaa. Ensimmäinen niistä aiheutui suojaamattomalla koneella työskenneltäessä, toinen käynnissä olevaa konetta puhdistettaessa. Kumpikin toimintatapa oli työpaikalla yleisesti hyväksytty.

Yrityksessä ei ollut arvioitu asianmukaisesti työn haitta- ja vaaratekijöitä. Esimiehet eivät olleet saaneet koulutusta, eikä heidän tehtäviään ja vastuitaan ollut määritelty riittävän tarkasti. Käräjäoikeus katsoikin työturvallisuuden vaarantuneen läpi organisaation. Vaikka työntekijä toimisi virheellisesti, se ei poista työnantajan ja tämän edustajien vastuuta huolehtia työturvallisuutta koskevista velvollisuuksistaan.

 

Lähde: Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 31.3.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje