Lyhyet

Asentajan putoaminen rakennustyömaalla johti tutkintaan ja tuomioihin

| Teksti: Helinä Kujala

Asentajana työskennellyt työntekijä putosi maahan 8–9 metrin korkeudesta elementtilaatan putoamisen vuoksi. Työtapaturman tutkinnassa ilmeni työturvallisuutta koskevia puutteita, jotka veivät käräjille kaksi eteläpohjalaista yritystä ja niiden vastuuhenkilöitä.

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennuttajana ja päätoteuttajana toimineelle yhtiölle 7 000 euron yhteisösakon ja aliurakoitsijana toimineelle yritykselle 15 000 euron yhteisösakon. Lisäksi päätoteuttajayrityksen toimitusjohtaja sekä turvallisuuskoordinaattori, rakennustyömaan johtaja, asennustyönjohtaja ja asennustyöntekijöiden esimies saivat päiväsakkoja työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta. Niiden suuruus vaihteli 30:stä 80 päiväsakkoon. Tuomittujen on myös yhteisvastuullisesti maksettava tapaturmassa loukkaantuneelle työntekijälle 18 000 euron korvaus tilapäisestä haitasta.

Tapaturman tutkinnassa tuli ilmi, että elementtien asennuksessa ei ollut käytetty turvavaljaita eikä suojakypäriä. Työmaalla ei ollut myöskään laadittu rakentamisen suunnittelua ja valmistelua varten turvallisuusasiakirjaa, kirjallisia turvallisuussäännöksiä eikä menettelyohjeita. Myös elementtien asennussuunnitelma ja siihen liittyvä putoamissuunnitelma oli jäänyt tekemättä.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (30.11.2023). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut vielä lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje