Blogi

Ennakoi nälkä ja kiusaukset, niin napostelet vähemmän

| Kuva: Työterveyslaitos

Pieniin välipaloihin tai runsasenergisiin herkkuihin turvautuu usein silloin, kun kunnon ateriaa ei ole mahdollisuutta syödä.

Terveen työikäisen on kuitenkin hyvä syödä säännöllisesti 3–5 kertaa päivässä arjen aikataulua mukaillen.

Pitkän päälle pikaratkaisut saattavat tehdä ruokavaliosta yksipuolisen ja jaksaminen voi kärsiä. Pika-aterioinnit voivat myös antaa huomaamatta enemmän energiaa kuin on tarpeen. Siksi kannattaa suunnitella, miten ajan ja paikan ruokahetkelle järjestää, vaikka se olisi työssä haastavaa: Yksin työskentelevä voi olla siinä tilanteessa, että asiakasta on palveltava, oli nälkä tai ei. Tuuraajaa ei välttämättä ole, eikä esimerkiksi yrittäjän ole pakko järjestää itselleen taukoa.

Vinkkejä säännöllisyyteen:

  • Opettele tunnistamaan, mitkä ovat ateriarytmisi sudenkuopat. Mitä ratkaisuvaihtoehtoja keksit niihin? Testaa vaihtoehdoista yhtä.
  • Suunnittele, miten toteutat usean päivän aikana kolme ateriaa ja tarvittaessa 1–2 välipalaa. Miten ennakoit poikkeukset ja yllättävät tilanteet? Vinkkejä oman rytmin löytämiseen saat Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivuilta.
  • Varaa kalenteriin aika ruokatauolle. Vältä kokousten järjestämistä lounasaikaan tai pidä tarvittaessa lounaspalaveri.
  • Juo päivittäin kohtuullisesti vettä.

 

Myös työn viedessä mukanaan syöminen voi unohtua tai stressi viedä ruokahalun. Välipalasta saa energiaa, jonka avulla jaksaa taas hetken. Herkut tarjoavat pientä palkintoa ja iloa silloinkin, kun kiire täyttää päivän.

Varaa työpaikalle kylläisyyttä ylläpitävää terveellistä syötävää sellaisten päivien varalle, jolloin ruokailumahdollisuudet ovat heikot. Nälkäisenä ja vaihtoehtojen puutteessa usein syö sitä, mitä kaapista löytyy.

Vinkkejä välipaloihin:

  • Ota lautasmalli avuksi, kun suunnittelet ja valitset terveellisiä eväitä ja välipaloja. Videon lautasmallin koostamisesta ja sen hyödyntämisestä löydät täältä.
  • Ylimääräisiä herkkuja ei kannata varastoida. Voisivatko kahvipöydän vierasvarat olla terveellisiä?
  • Napostelut ja herkuttelut ovat joskus osa päivää: älä pode niistä turhaan huonoa omaatuntoa.

 

Stressiin syöminen saattaa olla tapa. Makea tai rasvainen herkku voi rauhoittaa, kun haluaa sysätä tunteet syrjään. Jos tuolloin kahvipöydässä tai työpöydällä on houkutuksena karkkeja, niitä tulee todennäköisimmin myös syötyä.

Kun edellisestä ruokailusta on vain vähän aikaa ja tekee mieli syötävää, voi miettiä, johtuuko syömisen halu jostakin tunteesta tai mielihalusta, vai siitä, että ei ole syönyt riittävästi. Kun syömisen halun aiheuttaa mielihalu, tunne vaimenee noin 20 minuutissa. Kun lakkaa vastaamasta mielihaluun, siitä voi oppia pois.

On hyvä miettiä jo ennakolta, mitä tekee, kun mielihalu yllättää, tai opetella muita keinoja tulla toimeen stressin kanssa. Stressiä aiheuttavia tilanteita tulee kuitenkin aina vastaan.

Vinkkejä herkuttelunhaluun ja stressinhallintaan:

  • Mieti etukäteen, mitä teet kun mielihalu herkkuihin yllättää.
  • Vähennä stressiä – katso vinkit Työterveyslaitoksen videolta.

 

Napostelu iltaisin television ääressä voi olla keino rentoutua ja palkinto päivän haasteista selviytymisestä. Töistä tullessa saattaa myös olla niin nälkäinen, että ruokaa ei jaksa laittaa tai ruokaa laittaessa suuhun eksyy vähän sitä sun tätä. Sen seurauksena helposti myös napostelee pitkin iltaa.

Säännölliset lautasmallin mukaiset ateriat auttavat niin naposteluiden vähentämisessä kuin siinä, että virtaa riittää vielä työpäivän jälkeenkin. Jos iltanapostelu on enemmänkin tapa, voi miettiä, mitä hyötyä tavasta luopumisesta voisi olla ja mitä kivaa sen sijaan voisi tehdä.

Vinkkejä iltanapostelun hillitsemiseen:

  • Napostele kasviksia, hedelmiä tai muita kevyitä vaihtoehtoja.
  • Nauti ruokailusta. Keskity ruoan makuun, tuoksuun ja rakenteeseen.
  • Liiku, ulkoile, harrasta. Tee jotain kivaa perheen ja ystävien kanssa.

 

Tutkija, ravitsemusterapeutti Nina Nevanperä työskentelee Työterveyslaitoksessa PK-yrittäjyys-tiimissä kehittämishankkeessa, jonka tavoitteena on yrittäjinä toimivien naisten työkyvyn ja terveyden edistäminen Pohjois-Pohjanmaalla.

Naiset työssä -verkkosivut: www.ttl.fi/naisettyossa

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje