Lyhyet

Kävely hyödyttää keski-ikäistä vaikka hän liikkuisi vain muutamana päivänä viikossa

| Teksti: Uutispalvelu Duodecim

Keski-ikäiset saavat liikunnan terveyshyötyjä, vaikka onnistuisivat liikkumaan riittävästi vain muutamana päivänä viikossa. Tuoreen tutkimuksen perusteella heidän riskinsä menehtyä seuraavien kymmenen vuoden aikana on tällöin pienempi kuin samanikäisten, jotka ovat fyysisesti vielä passiivisempia.

Tutkimukseen osallistui 3 100 keskimäärin 50-vuotiasta, jotka kantoivat aktiivisuusmittareita viikon ajan. Kymmenvuotisen seurannan aikana heistä 14 prosenttia menehtyi.

Vähintään 8 000 askelta päivässä 1–2 päivänä viikossa liikkuvien riski menehtyä seurannan aikana oli noin 15 prosenttia pienempi, tulokset osoittivat. Myös tätä aktiivisemmin liikkuvien kuolleisuus oli vähäisempää, mutta ero vain muutamana päivänä viikossa liikkuviin ei ollut kovin suuri.

Tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan ja fyysisen aktiivisuuden terveyshyödyistä ja osoittavat niiden koskevan myös suhteellisen vähän liikkuvia. Tuloksia kannattaa silti tulkita varoen, sillä aktiivisuusrannekkeita kannettiin vain viikko, mikä voi antaa väärän kuvan osallistujien tavallisesta aktiivisuustasosta. Joidenkin selvitysten perusteella koehenkilöt liikkuvat enemmän silloin, kun heidän aktiivisuuttaan mitataan tutkimuksissa.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje