Lyhyet

Koneen ultraääni aiheutti tapaturman

| Teksti: Helinä Kujala

Huoltomies loukkaantui paikantaessaan ultraääniliitoskoneeseen tullutta vikaa. Hän oli ollut käynnissä olleen koneen vieressä lyhyen aikaa ilman kuulonsuojaimia, kunnes oli pannut suojaimet päähänsä. Hän ei ollut tiennyt vaarasta, jota koneen tuottama ultraääni aiheuttaa kuulolle.

Pirkanmaan käräjäoikeus on todennut yhtiön huoltopäällikön ja huoltoryhmän esimiehen syyllistyneen työturvallisuusrikoksekseen, koska yrityksen perehdytysohjelmassa ei ollut varoitettu ultraäänestä. Heidät jätettiin kuitenkin vähäisyysperusteella tuomitsematta rangaistukseen.

Yhtiössä huoltomiesten tekemiin ennakkohuoltoihin perehdytettiin perehdytyslistan avulla. Vikatilanteisiin varauduttiin yhtiön sisäisen Tuumaa hetki -periaatteen mukaisesti. Yhtiössä oli annettu ohje, jonka mukaan Tuumaa hetki -lomake on täytettävä muun muassa silloin, jos työpisteen vaarat muuttuvat merkittävästi. Lomakkeeseen on kirjattu lisäksi, että jokaisen työntekijän pitää tunnistaa työpisteen vaarat. Huoltomies oli ollut tietoinen Tuumaa hetki -periaatteesta.

Ultraääni ei ollut ihmiskorvin kuultavissa

Arvioidessaan perehdytyksen riittävyyttä käräjäoikeus otti huomioon sen, ettei ultraääniliitoskoneen tuottama ultraääni ole ihmiskorvin kuultavissa eikä korvin kuultava äänikään vaikuta kovalta. Tämä lisäsi riskiä siihen, että työntekijä ei huomaa suojata kuuloaan annetusta ohjeistuksesta huolimatta.

Tilanteissa, joissa vaaraa ei voida poistaa ja vaaran välttäminen on työntekijästä itsestään kiinni, työnantajan on erityisesti varmistettava, että työntekijä saa riittävästi ohjausta koneiden aiheuttamien vaarojen välttämiseen. Työnantajan velvollisuutta perehdyttää ei voi korvata huomio- tai varoitusmerkeillä tai ohjeella, jonka mukaan työntekijän on tunnistettava työpisteen vaarat tehtäviensä lomassa, Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirastosta muistutetaan.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 22.7.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje