Lyhyet

Leikkuri vahingoitti työntekijää – sakot toimitusjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Muovilistojen katkaisulinjastolla työskennellyt työntekijä loukkaantui yrittäessään irrottaa leikkuriin jumiin jäänyttä listaa. Leikkurin terä oli suojattu puutteellisesti, minkä vuoksi vaara-alueelle oli esteetön pääsy. Työtapaturma sattui Espoossa vuonna 2021.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajalle 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Työnantaja olisi voinut poistaa tai ainakin olennaisesti vähentää leikkurin aiheuttamaa vaaraa teknisellä suojalaitteella, joka olisi estänyt vaara-alueelle pääsyn tai pysäyttänyt terän ennen vaara-alueelle tulemista.

Työnantajan olisi käräjäoikeuden mukaan pitänyt kiinnittää huomiota siihen, että 1990-luvulla valmistettu leikkuri ei ollut yhtä turvallinen kuin työpaikan uudemmat leikkurit, joissa oli automaattikatkaisija. Huomiota olisi pitänyt kiinnittää myös siihen, että leikkuria toisinaan käytettiin eri tavalla kuin työnantaja oli ohjeistanut. Lisäksi koneen käyttöohjeen olisi pitänyt olla työntekijöiden saatavilla lain edellyttämällä tavalla.

Syyttäjä oli vaatinut yhtiölle 30 000 euron yhteisösakkoa, mutta käräjäoikeus jätti sen tuomitsematta, koska yritys oli ryhtynyt mittaviin toimenpiteisiin työturvallisuuden edistämiseksi.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työpaikalla pitää seurata turvallisuustekniikan kehitystä

Työnantajan vastuulla on jatkuvasti tarkkailla turvallisuutta sekä kehittää sitä tekemiensä havaintojen ja tekniikan kehityksen perusteella.

– Työpaikan turvallisuusratkaisujen riittävyyttä arvioitaessa tulee ottaa huomioon kulloinkin alalla käytettävissä oleva turvallisuustekniikka ja ajantasaisin tutkimustieto, toteaa työsuojelun lakimies Jasmine Peltorinne Etelä-Suomen aluehallintovirastosta.

 

Lähde: Työsuojeluhallinnon tiedote 13.11.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje