Lyhyet

Leipurin sormitapaturmasta sakot toimitusjohtajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Leipuri puhdisti taikinanpaloittelukoneen tyhjää taikinasuppiloa koneen olleessa käynnissä, kun liikkuva terä leikkasi hänen sormenpäänsä. Työtapaturma sattui lohjalaisessa leipomoalan yrityksessä keväällä 2017.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajan 30 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta. Koneesta oli puuttunut suojus, joka olisi estänyt puhdistamisen koneen ollessa käynnissä. Työntekijä oli tehtävässään kokenut, ja yrityksessä oli ennenkin puhdistettu konetta samalla tavoin.

Käräjäoikeuden mukaan tapaturman olisi voitu välttää suojuksella. Syyttäjä vaati myös yhteisösakkoa yritykselle, mutta käräjäoikeus hylkäsi vaatimuksen. Syynä oli se, että yhteisösakko olisi kohdistunut käytännössä yrityksen omistavaan toimitusjohtajaan, joka sai jo sakkorangaistuksen.

Työsuojelun lakimies Matti Nissinen Etelä-Suomen aluehallintovirastosta muistuttaa, että työnantajan vastuulla on huolehtia koneiden suojusten toimintakunnosta ja valvoa, että myös huolto- ja kunnossapitotöissä käytetään turvallisia työmenetelmiä.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje