Lyhyet

Leipomotyöntekijän sormiturma johti sakkoihin

| Teksti: Helinä Kujala

Leipomotyöntekijä loukkasi sormensa koneen terään työtapaturmassa maaliskuussa 2019. Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut sekä leipomoyrityksen toimitusjohtajan että leipomon esimiehen 30 päiväsakon rangaistukseen työturvallisuusrikoksesta.

Tapaturma sattui työntekijän puhdistaessa taikinapaloittelukoneen suppiloa. Kone oli joko käynnistynyt tai ollut käynnissä, kun työntekijä puhdisti konetta. Hänen kaksi sormeaan vahingoittuivat, kun ne osuivat suppilon pohjalla olevaan leikkaavaan terään.

Koneesta puuttuivat kosketussuojaritilä ja turvakytkin, jotka olisivat estäneet käynnistymisen, kun ritiläkansi on avattu. Koneen käyttöön liittyviä vaaroja ei ollut selvitetty tai arvioitu ennen käyttöönottoa, eikä käyttöohjetta ollut saatavilla työpaikalla. Kone oli siis työturvallisuusmääräysten vastainen.

Työsuojeluviranomainen korostaa, että työnantajan on arvioitava riskit riittävän järjestelmällisesti, jotta vaarat tunnistetaan ja vaara-alueelle pääsy estetään. Jos työpaikalle asennetaan koneita tai laitteita, niihin liittyvät vaarat on arvioitava ennen käyttöönottoa. Ilman arviointia vaarat voivat jäädä havaitsematta, ja silloin niitä ei myöskään huomata poistaa.

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 6.7.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje