Lyhyet

Tapaturma leipomossa johti tuomioon

| Teksti: Helinä Kujala

Keskipohjalaisessa leipomoyrityksessä sattui työtapaturma, kun työntekijän loukkasi sormensa leivän valmistukseen käytettävässä koneessa. Pohjanmaan käräjäoikeus on tuominnut yrityksen toimitusjohtajan 12 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Työntekijä oli ollut puhdistamassa koneen osia ja irrottamassa niitä pesuun, kun toinen työntekijä oli vahingossa käynnistänyt koneen. Konetta puhdistettaessa telan suojuksena oleva suppilo pitää poistaa, mikä mahdollistaa pääsyn koneen vaara-alueelle. Käräjäoikeuden mukaan tämä olisi pitänyt estää esimerkiksi asentamalla suojakehikko ja rajakytkin, joka estää koneen käytön ilman suppiloa.

Koneeseen oli kiinnitetty varoituskylttejä, mutta puutteita koneiden suojaamisessa ei voi paikata työntekijöille annettavilla varoituksilla tai ohjeilla.

Työsuojelussa johtavia periaatteita on niin sanottu turvallisen tekniikan periaate. Se tarkoittaa muun muassa sitä, että ensisijaisesti on huolehdittava teknisin ratkaisuin siitä, ettei työntekijöiden ulottumisalueella ole vaarallisia kohteita. Jos vaara on poistettavissa suojuksella, koneessa on oltava suojus, Länsi-Suomen aluehallintovirastosta muistutetaan.

Työtapaturma sattui loppuvuodesta 2018, ja käräjäoikeus antoi tuomionsa helmikuussa 2021.

 

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 9.2.2021

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje