Lyhyet

Lihavuusleikkaus pidentää elinikää ja parantaa monia riskitekijöitä

| Teksti: Kirsi Väisänen

Lihavuusleikkaus ja siitä johtuva laihtuminen pidentää potilaan elinikää ja ehkäisee sydän- ja verisuonisairauksia. Lihavuusleikkauksien hyödyt on osoitettu lukuisissa tutkimuksissa tätä ennenkin, mutta tulokset lisäävät näyttöä entisestään ja osoittavat hyötyjen olevan pitkäaikaisia.

Kahdentoista tutkimuksen aineistoihin ja yli 1,5 miljoonan potilaan tietoihin perustuva analyysi osoitti lihavuusleikkauksen pienentävän riskiä menehtyä sydänperäisiin syihin, mutta myös kokonaiskuolleisuus oli heillä vähäisempää tutkimusten seurantojen aikana.

Verrattuna lihaviin verrokkeihin, joita ei leikattu, lihavuusleikkauksessa olleet myös todennäköisemmin paranivat tyypin 2 diabeteksesta ja korkeasta verenpaineesta ja heidän kolesterolitasonsa korjaantuivat. Myös iskeemiset sydänsairaudet olivat heillä harvinaisempia.

Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 30.

Lähde: Uutispalvelu Duodecim

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje