Uusien tutkimusten mukaan liikunta-annoksen voi kerätä myös muutaman minuutin liikuntapätkillä päivän aikana.

Nykysuositusten mukaan tulisi terveyshyötyjä saadakseen liikkua vähintään kymmenen minuuttia kerrallaan ja yhteensä reipasta kestävyysliikuntaa tulisi viikossa kertyä vähintään 2,5 tuntia. Lihaskuntoa ja liikehallintaa tulisi harjoittaa vähintään 2 kertaa viikossa. Riittävä liikunta edistää terveyttä ja pienentää ennenaikaista kuolemanriskiä.

Journal of the American Heart Associationin julkaisemassa tutkimuksessa esitetään, että suurin riski ennenaikaiseen kuolemaan oli liikkumattomilla eli niillä, jotka liikkuivat alle 20 minuuttia päivässä. Jos liikettä onnistui saamaan kokoon vähintään tunnin verran päivässä, kuoleman riski oli vain puolet siitä mitä liikkumattomilla. Liikuntajaksojen pituudella ei juuri ollut väliä kuolemanriskin suhteen. Tutkimustulos kertoo tosin yhteydestä, ei varmuudella syy-seuraussuhteesta.

Viime vuosien aikana on julkaistu useita tutkimuksia, jotka viittaavat myös lyhyiden liikunta-annosten hyödyttävän painonhallinnassa ja metabolisen oireyhtymän ehkäisyssä. Yhdysvalloissa lausuntokierroksella olevat kansalliset liikuntasuositukset tulevat vaikuttamaan myös Suomeen, sanoo liikuntasuosituksista vastaavan UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari Helsingin Sanomissa 3.4.2018.

Journal of the American Heart Association: jaha.ahajournals.org/content/7/6/e007678, UKK-instituutti

Teksti: Kirsi Väisänen

Kuva: Thinkstockphotos

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje