Lyhyet

Maatila työllisti yli sata luvatonta työntekijää – työnantajalle sakot

| Teksti: Helinä Kujala

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on tuominnut maatilan työnantajan sadan euron päiväsakkoon luvattomasta ulkomaisen työvoiman käytöstä. Työnantajan maksettavaksi tuli 600 euroa.

Maatilalla oli työskennellyt 109 ulkomaista työntekijää, joilla ei ollut oleskelulupaa tai muuta työntekoon oikeuttavaa lupaa. Suurin osa heistä oli Ukrainan kansalaisia. Tapaus tuli ilmi maatilalle tehdyssä työsuojelutarkastuksessa helmikuussa 2020.

Työnantaja tunnusti syyllistyneensä rikokseen. Hän kertoi, ettei hän ollut saanut lupa-asioita hoidettua, koska koronapandemia aiheutti haasteita ihmisten liikkumisessa ja lupa-asioiden hoitamisessa. Käräjäoikeus otti tämän rangaistusta lieventävänä seikkana huomioon tuomiossaan.

Ennen kuin palkataan ulkomaalaisia työntekijöitä, on varmistettava, että heillä on lupa tehdä kyseistä työtä. Tätä tietoa pitää säilyttää työpaikalla.

– Työnteko-oikeuden peruste riippuu siitä, minkä maan kansalainen työntekijä on, millaista työtä hän on tulossa Suomeen tekemään ja kuinka pitkäksi ajaksi, sanoo lakimies Natalie Eklund Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

 

Lähde: Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 24.8.2022

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje