Blogi

Miksi tehdä vain sinne päin?

| Kuva: Terhi Korhonen

Kello läheni viittä sunnuntai-iltana, kun saavuimme puolisoni kanssa varaamaamme hotelliin. Paikka oli nettisivuilla esitelty korkeatasoisena hotelliravintolana. Neljä tähteä, kehui Google.

Kun pääsimme sisään, tila oli kuin hylätty talo. Ei vastaanottovirkailijaa, ei kuvissa hurmannutta hotelliravintolaa. Muutaman hakukoneminuutin jälkeen selvisi, että paikka on majoitusta lukuun ottamatta kiinni sunnuntaisin.

Kun soitamme hämmentyneenä hotellin omistajalle, saamme tylyn vastaanoton. Meidän olisi pitänyt varatessa arvata, että sunnuntaisin palvelut eivät ole käytössä.

On ihan ymmärrettävää, ettei palveluita voi joka paikassa tarjota 24/7 tai edes jokaisena päivänä. On kuitenkin yli ymmärrykseni, ettei asiasta mainita, kun tekee varauksen.

Puhelu johtaa siihen, että reklamoimme huoneesta ja hakeudumme uuteen majapaikkaan. Pettymys on suuri, nälkä vielä suurempi.

Samana iltana illastamme uuden hotellin ravintolassa. Tilaamme lohturuoaksi tomaattipastaa. Ruoka saapuu nopeasti, tomaatin maku jää jonnekin matkalle. Miksi niin harva palvelukokemus yllättää, säväyttää tai huutaa tulemaan takaisin? Mikä estää tätäkin ravintolaa tekemästä sitä, minkä tekee, hyvin?

Aina ei voi liitää riman yläpuolella, on tervettä tehdä töitä myös perustasolla. Työn jälki ei kuitenkaan saa olla keskinkertaista – päinvastoin. Riittävän hyvän toteuttaminen edellyttää, että tunnistaa, missä perustaso riittää. Silloin säästyy voimavaroja niihin asioihin, joissa haluaa paukutella henkseleitään, panna parastaan ja tehdä täysosuman.

Vaikka tie hyväksi – saati erinomaiseksi – ei ole nopea tai helppo, vaivannäkö palkitsee enemmän kuin ilotta tai vasemmalla kädellä tehty työ.

Jokainen meistä voi pyrkiä sen pariin, missä on hyvä. Jokainen meistä voi tukea muita olemaan hyviä omassa asiassaan ostamalla niiltä, jotka tekevät työtään sydämellä. Hyvä leviää ympäristöönsä. Ilo tarttuu. Intohimo inspiroi.

Erinomaisuus edellyttää paitsi taitavaa tekemistä myös tekemättä jättämistä. Jos siis haluan olla erinomainen pastakastikkeessa, lopetan haaskaamasta aikaa pizzoihin. Jos haluan lunastaa neljän tähden paikan maineen, huolehdin, että asiakas tietää, mitä palveluita hänen vierailullaan on tarjolla. Karsin niistä ehkä muutaman, jotta aikaa ja rahaa säästyy niihin, joista haluan tulla muistetuksi.

Erinomaisuus koostuu ennen kaikkea erinomaisista valinnoista. Luopumisesta lisäämisen sijaan. Ja yhdestä tärkeästä päätöksestä: Missä asiassa minä haluan olla erinomainen?

 

Aurora Airaskorpi on luovan viestinnän ammattilainen, kirjoittaja ja joogaopettaja.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje