Työelämä

Neljällä viidestä ei ole työnantajan ottamaa vapaa-ajan vakuutusta

Noin viidesosalla työntekijöistä on työnantajan ottama vakuutus myös vapaa-ajalle, arvioi Tapaturmavakuutuskeskus. Vapaa-ajan vakuutus turvaa myös etätyöpäivän tauolla tapahtuneet henkilövahingot.

| Teksti: Kirsi Väisänen | Kuva: Shutterstock
Mies istuu sohvalla pidellen jalkaansa.

Tapaturman sattuessa etätöissä olevan turva on huonompi kuin työpaikalla työskentelevän. Työtapaturma- ja ammattitautivakuutus on voimassa myös etätöissä, mutta etätyössä korvattavia tapaturmia ovat vain työtä tehtäessä tai välittömästi siihen liittyvässä toiminnassa sattuneet vahingot.

Kun työntekijä esimerkiksi etätöissä ollessaan lähtee vessaan tai kahvitauolle ja kompastuu, vahinkoja ei korvata työnantajalle pakollisesta tapaturmavakuutuksesta.

Vuonna 2020 palkansaajista yli puolet oli tehnyt etätyötä. Pandemian aikana etätyöskentelyä ensimmäistä kertaa kokeilleista lähes 80 prosenttia haluaisi jatkaa etätyötä tekemistä pandemian jälkeenkin. Erityisesti valtiolla työskentelevät tekevät etätyötä.

Tapaturmavakuutuskeskus (TVK) arvioi karkeasti, että noin viidesosalla palkansaajista on työnantajan ottama työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liitetty vapaa-ajan tapaturmavakuutus, joka korvaisi myös tauolla sattuneet vahingot. Vähiten vapaa-ajan vakuutuksia on julkishallinnon työntekijöillä.

– Karkean arviomme mukaan työtapaturma- ja ammattitautivakuutukseen liitetyllä vapaa-ajan tapaturmavakuutuksella vakuutettujen palkansaajien määrä on kasvanut lievästi korona aikana, kertoo aktuaarijohtaja Ville Lilja TVK:n sivuilla.

Lähteet: Tapaturmavakuutuskeskus, Tilastokeskus

Lue myös: Laajennettu etätyön tapaturmasuoja valmisteilla, mutta vain valtion työntekijöille

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje