Lyhyet

Painokoneen häiriö johti työtapaturmaan – sakkoja työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Pakkauksia valmistavassa yrityksessä sattui vuonna 2021 työtapaturma, kun työntekijä yritti poistaa painokoneeseen tullutta häiriötä koneen ollessa käynnissä.

Kymenlaakson käräjäoikeus on tuominnut yhtiölle 8 000 euron yhteisösakon sekä yksikön päällikölle 30 päiväsakkoa ja työnjohtajalle 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Tapaturman seurauksena tehdyssä työsuojelutarkastuksessa oli ilmennyt, että työntekijöiden yleisenä käytäntönä oli ollut poistaa kyseinen häiriö työkalulla. Työnantajan ohjeistuksen mukaan kone olisi pitänyt sammuttaa huoltotoimien ajaksi. Käynnissä olevalle koneelle oli kuitenkin esteetön pääsy.

Käräjäoikeus ei pitänyt työnantajan ohjeistusta riittävänä, sillä pääsy koneelle olisi voitu estää teknisin toimin. Puutteita oli näin ollen myös työn vaaratekijöiden selvittämisessä ja arvioimisessa. Vastaajat olivat tienneet toistuvista häiriöistä mutta eivät olleet ryhtyneet tarvittaviin toimenpiteisiin. Lisäksi painokoneen käyttöohjeita ei ollut saatavilla.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (19.12.2023).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje