Lyhyet

Pakkauskoneen suojauksen puutteista sakot yhtiölle ja työnjohdolle

| Teksti: Helinä Kujala

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut yhtiön tuotantopäällikölle 35 päiväsakkoa sekä kahdelle työnjohtajalle 25 ja 20 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi yhtiölle tuomittiin 5 000 euron yhteisösakko.

Työpaikalla käytetyssä pakkauskoneessa oli ollut puutteellinen suojaus lähes kaksi vuotta.

Käräjäoikeus katsoi henkiöiden laiminlyöneen turvallisuusvelvoitteitaan. Jos yrityksessä olisi kiinnitetty riittävästi huomiota koneeseen ja sen suojaukseen, vaarojen arviointiin sekä työympäristön tarkkailuun ja valvontaan toimivien käytänteiden ohella, ongelma olisi tunnistettu aikaisemmin ja siihen olisi voitu reagoida.

Työntekijöitä oli opastettu ilmoittamaan havaitsemistaan puutteista, mutta niiden esille tuominen ja toimenpiteet olivat jääneet paljolti työntekijöiden vastuulle. Työturvallisuusasiat oli yhtiössä mielletty toisaalta kaikkien yhteiseksi vastuuksi, mutta seurauksena oli, etteivät ne vaikuttaneet olevan riittävästi kenenkään vastuulla.

Tarkkailun ja valvonnan tulee olla jatkuvaa ja riittävän kattavaa, osa päivittäistä työskentelyä.

– Tarkkailu ja valvonta toimii siten myös ennaltaehkäisevästi, asioihin voidaan puuttua ennakolta, ennen kuin vaaratilanteita tosiasiassa ilmaantuu. Työturvallisuusrikoksessa työturvallisuuden vaarantaminen jo riittää, eikä siinä edellytetä varsinaista vahinkoseurausta, toteaa työsuojelulakimies Tiia Harainen.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (13.2.2024). Sen julkaisuajankohtana tuomio ei ollut lainvoimainen.

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje