Lyhyet

Palvelukodin edustajille sakot työsyrjinnästä

| Teksti: Sanna Alajoki

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yksityisen palvelukotitoimintaa harjoittavan säätiön toiminnanjohtajan ja siivoustyönjohtajan 15 päiväsakkoon työsyrjinnästä. Maksettavaa kertyi 930 euroa ja 360 euroa. Lisäksi käräjäoikeus tuomitsi työnantajan edustajat maksamaan työntekijälle yli 3 000 euron korvaukset ja tämän 3 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Työnantaja päätti palvelukodin laitoshuoltajan työsuhteen työntekijän sairausloman aikana vähän ennen koeajan loppumista. Työnantaja kertoi perusteeksi työntekijän sopeutumattomuuden työyhteisöön. Työntekijä oli jo alkukesästä työskennellyt siivoojana yrityksessä, päättänyt työsuhteen itse ja palannut loppukesästä takaisin.

Työnantaja väitti käräjäoikeudessa, että ensimmäisen työskentelyjakson jälkeen oli jo tiedossa, että työntekijä ei soveltunut työyhteisöön ja että tämä valitti työn raskaudesta. Työntekijän työtodistukseen oli tästä huolimatta kirjattu, että työntekijä suoriutuu työstään hyvin. Työntekijä oli jäänyt toisella työjaksolla sairauslomalle, jota oli vielä jatkettu. Tämän jälkeen työnantaja päätti työsuhteen koeaikaan vedoten.

Käräjäoikeus katsoi, että työnantajalla olisi ollut runsaasti aikaa reagoida työntekijän soveltumattomuuteen ennen sairauslomaa, koska tämä oli ehtinyt ensimmäisellä työjaksolla työskennellä kuukauden ja toisella työjaksolla 1,5 kuukautta. Toisaalta on todennäköistä, että työsuhteen päättäminen on johtunut työntekijän terveydentilasta, koska purku on tapahtunut vasta, kun työntekijä on ollut sairauslomalla jo 1,5 kuukautta.

“Virheellisesti luullaan, että työnantaja voi aina vedota koeaikaan päättämisperusteena, vaikka taustalla olisi arveluttavakin syy. Työnantajan on kerrottava työntekijälle ne konkreettiset perusteet, joihin työsuhteen purkaminen perustuu. Jos työntekijä epäilee tulleensa syrjityksi, työnantajalla on velvollisuus osoittaa väite vääräksi”, toteaa työsuojelun lakimies Aki Eriksson.

Tapahtumat sijoittuvat kesään ja syksyyn vuonna 2013. Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden päätös on helmikuulta 2016.

(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje