Lyhyet

Puunjalostusyhtiölle ja sen edustajille tuomio työturvallisuusrikoksesta

| Teksti: Helinä Kujala

Pohjois-Savon käräjäoikeus on tuominnut Anaika Wood Group Ltd Oy:lle 30 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Lisäksi tehtaan johtaja ja tuotantopäällikkö saivat kumpikin 25 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta. Yhtiö oli laiminlyönyt velvollisuuttaan suojata Iisalmessa toimivan tehtaan konelinjat tapaturmien estämiseksi.

Yhtiön olisi pitänyt selvittää järjestelmällisesti koneiden käytöstä aiheutuvat riskit ja estää työntekijöiden pääsy koneiden vaarallisille alueille teknisin toimenpitein, kuten mekaanisilla suojilla tai teknisillä laitteilla.

Tehtaalla oli useita vakavaa tapaturman vaaraa aiheuttaneita koneita ja konelinjoja, jotka olivat olleet suojaamatta useiden vuosien ajan. Yhtiö oli suojannut monia konelinjoja vasta, kun työsuojelutarkastaja oli sitä kehotuksin vaatinut. Tarkastajat eivät voi havaita kaikkia työpaikan epäkohtia, koska tarkastukset kestävät vain lyhyen ajan. Jos tarkastaja huomaa puutteita, se kertoo siitä, ettei työnantaja ole selvittänyt vaaroja riittävän järjestelmällisesti.

Tehtaan suojaamattomalla koneella sattui työntekijän kuolemaan johtanut työtapaturma vuonna 2010. Käräjäoikeus tuomitsi tuolloin tehtaan johtajat työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Työsuojelutarkastajat ovat sittemmin antaneet yhtiölle toistuvasti toimintaohjeita, joilla he ovat vaatineet yhtiötä selvittämään aiempaa huolellisemmin ja asiantuntevammin koneiden vaarat. Näin ei kuitenkaan ollut tehty.

 

Työnantajan pitää tarvittaessa käyttää ulkopuolista asiantuntijaa

Ylitarkastaja Sampo Pelkonen Itä-Suomen AVIsta muistuttaa, että työnantajan kuuluu tunnistaa koneiden vaarakohdat ja suojata ne niin, ettei liikkuvia osia pääse koskettamaan koneiden ollessa käynnissä.

Jos tähän ei ole omasta takaa asiantuntemusta, on käytettävä ulkopuolista asiantuntijaa. Koneita käyttävät työntekijät ovat yleensä oman alansa ja käyttämiensä koneiden asiantuntijoita, mutta isoissakaan teollisuusyrityksissä he eivät yleensä osaa tunnistaa heille tutussa työympäristössä olevia vaaratekijöitä.

 

Lähde: Itä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 21.6.2023

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje