Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut hollolalaisen metalliteollisuusyrityksen varatoimitusjohtajan ja työnjohtajan 60 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta ja kuolemantuottamuksesta. Varatoimitusjohtajalle tuli maksettavaa yli 4 300 euroa ja työnjohtajalle 2 400 euroa. Yritykselle langetettiin 20 000 euron yhteisösakko.
Sorvaaja puristui akselin ja johteiden välissä kuoliaaksi viime vuoden tammikuussa. Tapaturma sattui, kun työntekijä oli hiomassa rullakuljettimen akselia manuaalisesti hiomanauhalla automaattisorvin ovien ollessa auki. Hionnan aikana sorvaajan hiha tai käsine oli juuttunut tai jäänyt akselin väliin sekä vetänyt sorvaajan puristuksiin akselin ja johteiden väliin. Tapahtumalla ei ollut silminnäkijöitä. Työtapaturman jälkeen yhtiössä kiellettiin kyseinen käsinhiontapa ja kehitettiin työtehtävään toisenlainen tekninen ratkaisu.
Käräjäoikeus katsoi työtavan olleen vaarallinen. Työtä tehtiin ilman mitään suojalaitteita tai muuta suojausta. Työntekijä joutui työskentelemään niin lähellä nopeasti pyörivää osaa, että vain pieni horjahtaminen saattoi johtaa vakavaan tapaturmaan.
Käräjäoikeus katsoi, että varatoimitusjohtaja ja työnjohtaja ovat sallineet, että hiontaa on tehty NC-sorvilla, jota ei ole tarkoitettu manuaaliseen hiontatyöhön. Lisäksi oikeus katsoi heidän sallineen, että hiontaa on suoritettu vastoin sorvissa olevia turvaohjeita sekä ohittamalla rajakatkaisin siihen kuulumatonta metallikiilaa käyttämällä. He eivät ole selvittäneet eikä yhtiössä ylipäätään ole kartoitettu sorvilla työskentelystä aiheutuvia vaaratekijöitä. Myöskään toimenpiteitä vaarojen poistamiseksi ei ollut tehty. Kymmenen vuotta sitten samalla sorvilla oli sattunut vastaavanlainen vaaratilanne. Silloisessa turmassa työntekijä selviytyi vähäisillä vammoilla.
Käräjäoikeus totesi tuomiossaan varatoimitusjohtajan ja työnjohtajan laiminlyöntien olleen syynä sorvaajan kuolemaan. Lisäksi oikeus tuomitsi yhtiön yhteisösakkoon, koska se katsoi, ettei yhtiön toiminnassa ole noudatettu vaadittavaa huolellisuutta ja varovaisuutta rikoksen ehkäisemiseksi. Kyseisellä sorvilla on tehty hiontatyötä usean vuoden ajan. Yhtiössä ei ole ryhdytty mihinkään toimenpiteisiin työtavan saattamiseksi turvallisemmaksi aiemmasta tapaturmasta huolimatta. Yhtiössä ei siten ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella työturvallisuudesta huolehtimiseen.
(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Mitä mieltä? Kommentoi!