Lyhyet

Työnjohtajille sakot työntekijän putoamisturmasta

| Teksti: Helinä Kujala

Peruskoulun laajennustyömaalla sattui kesällä 2021 työtapaturma, jossa työntekijä loukkasi itsensä pudottuaan merkitsemättömään porrasaukkoon. Työntekijä oli mennyt tyhjentämään työtilaa, jonka lattialla oli ollut vanereita portaikkoaukon päällä. Hän putosi aukon alla oleville rappusille.

Helsingin käräjäoikeus on tuominnut työmaan päätoteuttajan vastaavalle työnjohtajalle 20 päiväsakkoa ja työnantajan työnjohtajalle 15 päiväsakkoa työturvallisuusrikoksesta.

Vanereita ei ollut merkitty aukkosuojiksi eikä kiinnitetty pysymään paikallaan. Portaikkoaukon ympärillä oli ollut edellisellä viikolla kaiteet, mutta ne oli poistettu maton asentamisen tieltä ja tilalle oli laitettu vanerit.

Käräjäoikeuden mukaan päätoteuttajan vastaava työnjohtaja ei ollut huolehtinut riittävällä tavalla velvollisuudestaan yhteensovittaa, järjestää sekä valvoa ja tarkkailla työvaiheita. Loukkaantuneen työntekijän työnjohtajan olisi pitänyt varmistaa tilan turvallisuus joko tarkastamalla tila tai pyytää työntekijää tarkastamaan se ja varomaan portaikkoaukkoa.

 

Tiedot perustuvat työsuojeluhallinnon tiedotteeseen (9.2.2024).

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje