Lappeenrantalainen työosuuskunta tuomittiin 1 500 euron yhteisösakkoon ja osuuskunnan hallituksen puheenjohtaja 10 päiväsakkoon työturvallisuusrikoksesta. Etelä-Karjalan käräjäoikeuden päätös koski työtapaturmaa, jossa osuuskunnan työntekijä loukkasi sormensa pöytäjiirisahaan. Saha oli työturvallisuusmääräysten vastainen, koska siitä puuttui teräsuojaus.
Osuuskunnalla ei ollut esimiesorganisaatiota, ja työntekijä oli toiminut työkohteissa itsenäisesti. Osuuskunnan ohjeistuksen mukaan rikkinäiset tai puutteelliset laitteet piti jättää varastolle. Käytännössä työntekijät olivat huolehtineet itse osuuskunnan laitteiden kunnosta.
Oikeuden mukaan työvälineiden toimintakunnon varmistamista ei voi siirtää työntekijälle. Koska työnantaja oli laiminlyönyt valvonnan, suojaamattoman laitteen käyttö oli jatkunut. Käräjäoikeus totesi myös, että työnantaja ei ainakaan pienimmillä työmaillaan ollut tarkkaillut työtapoja eikä arvioinut työvälineiden vaaroja ja poistanut niiden riskejä asianmukaisesti.
Käräjäoikeuden mukaan työturvallisuusmääräysten valvonta on työnantajan vastuulla. Rangaistusvastuuta ei voi välttää sillä, että valvontaa ei ole erikseen annettu kenenkään velvollisuudeksi. Viime kädessä vastuu voidaan kohdentaa ylintä päätösvaltaa organisaatiossa käyttävään henkilöön.
Työsuojelun lakimies Marita Suoknuuti korostaa myös osuuskuntamuodossa toimivan työnantajan vastuuta työntekijän turvallisuudesta. Työtä suorittavan henkilön työoikeudellista asemaa ei ole aina riittävästi arvioitu, ja työntekijän on katsottu olevan yrittäjän asemassa.
(Lähteenä Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)
Mitä mieltä? Kommentoi!