Lyhyet

Ulkomaalaislain rikkomisesta sakkoja työnantajalle

| Teksti: Helinä Kujala

Vaasalainen elinkeinonharjoittaja on saanut kymmenen päiväsakkoa ulkomaalaislain työnantajaa koskevien määräysten rikkomisesta. Yrittäjällä oli palveluksessaan kaksi EU:n ulkopuolisen maan kansalaista, joilla ei Suomessa työntekoon oikeuttavaa lupaa. Asia tuli ilmi työsuojelutarkastuksessa.

Työntekijöillä oli aiemmin ollut luvat kunnossa, mutta niiden voimassaolo oli sittemmin päättynyt. Toisella heistä luvan umpeutumisesta oli kulunut jo yli kaksi vuotta. Tapaus tuli ilmi vuonna 2015, ja Pohjanmaan käräjäoikeus antoi tuomionsa viime joulukuussa.

Työnantaja vetosi siihen, että hän ei tiennyt, että työntekijöillä ei ollut voimassa olevaa työnteko-oikeutta. Pohjanmaan käräjäoikeuden mukaan työnantajan olisi kuitenkin kuulunut varmistaa asia. Työnantaja, jolla on palveluksessaan työnteko-oikeudeton työntekijä, syyllistyy joko ulkomaalaislain mukaiseen työnantajan ulkomaalaisrikkomukseen tai rikoslain mukaiseen luvattomaan ulkomaisen työvoiman käyttöön.

Syyttäjä vaati työnantajalle rangaistusta luvattoman ulkomaisen työvoiman käytöstä. Työnantajan ei kuitenkaan katsottu toimineen tahallisesti, joten oikeus katsoi, että työnantaja oli menetellyt huolimattomasti ja syyllistynyt näin ollen työnantajan ulkomaalaisrikkomukseen.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto muistuttaa, että työnantajan pitää varmistaa, onko ulkomaalaisen työntekijän lupa-asiat kunnossa ja myös säilyttää tiedot. Lisäksi työnantajan on ilmoitettava ulkomaalaislaissa tarkemmin lueteltuja tietoja työntekijöiden edustajalle työpaikalla ja TE-toimistolle.

(Lähteenä Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote.)

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje