Tulokset suovat tervetullutta lisätietoa unettomuudesta, sillä vaikka se on hyvin yleinen vaiva, sen kestoa ja parantumista ei ole tutkittu kovinkaan paljoa.
Tutkimus perustuu runsaan 3 000 keskimäärin 48-vuotiaan viisivuotiseen seurantaan, jonka aikana uniongelmista kyseltiin vuosittain. Seurannan alkaessa 1 700 osallistujalla ei ollut uniongelmia, 540 poti unettomuutta ja 820 unettomuus vaivasi ajoittain.
Seurannan alkaessa unettomista 40 prosenttia kertoi oireiden jatkuvan jokaisessa seurantakyselyssä viiden vuoden ajan. Ajoittainen unettomuus kuitenkin helpotti todennäköisemmin.
Hyvin nukkuvat yleensä nukkuivat hyvin koko seurannan ajan, mutta heistäkin 14 prosenttia alkoi kärsiä unettomuudesta seurannan aikana. Jos oireilu alkoi, se myös todennäköisesti jatkui seuraavina vuosina.
Kanadalaisten havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, mutta ne viittaavat unettomuuden olevan usein pitkäaikaista etenkin silloin, jos oireet ovat vaikeita. Tulokset viittaavat myös siihen, että unettomuutta kannattaisi hoitaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta oireiden pitkittymiseltä mahdollisesti vältyttäisiin.
Kroonista unettomuutta potee noin 10 prosenttia suomalaisista, mutta tilapäistä unettomuutta on noin joka kolmannella aikuisella. Unettomuus on naisilla yleisempää ja yleistyy iän myötä.
Lähde: Uutispalvelu Duodecim
Mitä mieltä? Kommentoi!