Lyhyet

Yrityksen yhteisösakko suureni hovioikeudessa

| Teksti: Helinä Kujala

Turun hovioikeus on korottanut yritykselle aiemmin tuomitun yhteisösakon 7 500 eurosta 20 000 euroon. Kyse on koneen käyttöön liittyvästä työtapaturmasta, joka sattui Valkeakoskella vuonna 2016. Pirkanmaan käräjäoikeus oli antanut tapauksesta tuomion huhtikuussa 2019.

Työntekijä oli asettanut pintaetikettejä koneen kelausakseleissa olleisiin rulliin koneen ollessa pysähdyksissä. Tämän jälkeen hän oli poistunut turva-alueelta ja käynnistänyt rullantyöntimen puoliautomaattisen toiminnon rullien poistamiseksi koneen akseleilta.

Työntimen siirtäessä rullia työntekijä oli kurottanut leikkurin turva-aluemerkintöjen ulkopuolelta yltääkseen korjaamaan rullassa huonosti ollutta etikettiä. Samalla hän oli horjahtanut ja ottanut tukea manipulaattorin vastaanottavan akselin päästä. Hänen sormensa oli jäänyt akseleiden liitoskohdassa olevan uran ja poistyöntyvän rullahylsyn väliin, ennen kuin laitteen turvaskanneri oli pysäyttänyt laitteen täysin.

Hovioikeuden mukaan vaaratilanne oli syntynyt siitä, että koneen vaara-alueelle pääsyn estävä skannerialue oli ollut vajaamittainen. Kyseinen vaara oli huomattu koneen vaarojen arvioinnissa jo vuonna 2012, ja lisäksi yrityksen työsuojeluvaltuutettu oli huomauttanut asiasta.

Hovioikeus katsoi 20 000 euron yhteisösakon oikeudenmukaiseksi erityisesti yhtiön hyvän ja vakaan taloudellisen aseman perusteella. Toisaalta rangaistusta lievensi yrityksen yleinen työturvallisuustaso ja se, että vastaavien onnettomuuksien mahdollisuus oli estetty heti tapaturman jälkeen.

Lähde: Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen tiedote 18.2.2020

Mitä mieltä? Kommentoi!

Täytä kaikki kentät. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Tilaa uutiskirje